Το ξύπνημα του άμορφου φαλλού του Τιτάνα.

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Ένα από πιο τα εντυπωσιακά από κάθε άποψη λουλούδια είναι το Amorphophallus titanum. Ποιος είναι όμως αυτός ο ανθισμένος Τιτάνας;

Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι Amorphophallus titanum και σημαίνει άμορφος φαλλός. Το κοινό του όνομα είναι Titan Arum (Τιτάνιο άρουμ) αν και η πιο συνηθισμένη του ονομασία είναι “corpse flower” (λουλούδι πτώμα) εξαιτίας της οσμής του. Το φυτό αυτό είναι αυτοφυές στη Σουμάτρα της Ινδονησίας και πρωτοανακαλύφθηκε το 1878 από τον δόκτορα Odoardo Beccari στα τροπικά δάση της περιοχής. Θεωρείται το θεαματικότερο λουλούδι στον κόσμο. Είναι η ψηλότερη μονοστέλεχη ταξιανθία του κόσμου και μπορεί να ξεπεράσει το ύψος ενός ανθρώπου. Για την ακρίβεια ένα ώριμο Titan Arum μπορεί στο φυσικό του περιβάλλον να φτάσει τα 3,5 μέτρα ύψος! Ο βλαστός με το φύλλωμα από ένα ενήλικο φυτό μπορούν να φτάσουν τα 6 μέτρα ύψος και τα 4,5 μέτρα διάμετρο! 

Κόνδυλος με βλαστό
Σπάδικας με άνθη

Ένα ώριμο λουλούδι εκπέμπει μια έντονη και πολύ δυσάρεστη οσμή με σκοπό να προσελκύσει έντομα για γονιμοποίηση. Από αυτήν την δυσάρεστη οσμή ονομάστηκε και “λουλούδι-πτώμα”. Το λουλούδι κρατάει ανθισμένο μόνο 2-3 μέρες. Εξαιρετικά μικρό διάστημα να αναλογιστεί κανείς ότι χρειάζονται 6-10 χρόνια για να ανθίσει. Η αποπνικτική οσμή του κρατάει μόνο τις πρώτες 8 ώρες τις ανθοφορίας του. Ο κόνδυλος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 15 κιλά.

Η σπανιότητα και ιδιαιτερότητα του λουλουδιού δημιούργησε γρήγορα ένα μύθο γύρω από το όνομά του και το έκανε πολύ δημοφιλές μεταξύ των φίλων των λουλουδιών. Η πρώτη απόπειρα να καλλιεργηθεί το Titan Arum σε περιβάλλον διαφορετικό από το φυσικό του έγινε πριν 64 χρόνια στις ΗΠΑ το 1937. Από τότε μεταφέρθηκαν αρκετά φυτά σε διάφορους βοτανικούς κήπους των ΗΠΑ και της Ευρώπης (περίπου 70) καθώς η ανθοφορία ενός τέτοιου φυτού αποτελεί σημαντικό γεγονός και ιδιαίτερη ατραξιόν για κάθε βοτανικό κήπο. Όταν ένα Titan Arum ανθίζει χιλιάδες επισκέπτες σπεύδουν να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό γεγονός. Ωστόσο λιγότερα από 15 Titan Arum έχουν ανθίσει μέχρι τώρα στις ΗΠΑ με τελευταίο ανθισμένο δείγμα αυτό στον βοτανικό κήπο Fairchild Tropical Garden της Φλόριντα που άνθισε τον Μάιο του 2001.

Το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου άνθισε το 2003!

Το Titan Arum που έχει ανθίσει το μεγαλύτερο λουλούδι μέχρι τώρα βρίσκεται στο Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου της Βόνης, στη Γερμανία και έχει ύψος 274 εκατοστά. ’νθισε στις 22 Μαΐου του 2003.

Το ίδιο Titan Arum είχε ανθίσει και τον Ιούλιο του 2000 και τότε είχε μετρηθεί με διάμετρο 1.5 μ. και ύψος 2.57μ. ήταν τότε το τρίτο μεγαλύτερο λουλούδι που είχε ανθίσει ποτέ σε καλλιέργεια. Ο κόνδυλός του τότε είχε βάρος 36 κιλά. Τον Ιανουάριο του 2003 ο κόνδυλος μεταφυτεύτηκε γιατί είχε ήδη φτάσει τα 78 κιλά σε ένα τεράστιο δοχείο βάρους 1000 κιλών.

Στις αρχές Μαρτίου εμφανίστηκε το νέο μπουμπούκι και στις αρχές Μαΐου είχε ήδη ύψος 78 εκατοστών. Το τελικό ύψος του έφτασε τα 274 εκατοστά στις 22 Μαΐου 2003. Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ είχε δημιουργηθεί!

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κρατούσε από το 1932! Εκείνη τη χρονιά ένα Titan Arum που άνθησε στον Βοτανικό κήπο του Wageningen της Ολλανδίας είχε φτάσει σε ύψος τα 267 εκατοστά.

Ποιος είναι ο Τιτάνας

Το Titan Arum ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των αρωδών πολλά είδη της οποίας είναι πολύ γνωστά σ’ εμάς, όπως η κάλα, το σπαθίφυλλο, το φιλόδεντρο, το ανθούριο κτλ. Σαν τυπικό μέρος αυτής της οικογένειας το Titan Arum παράγει ένα άνθος μέσα από φυλλώδες όργανο, μια σπάθη που συνήθως αναπτύσσει ένα όργανο σαν στήμονα, τον σπάδικα. Τα πραγματικά άνθη του φυτού είναι λεπτά και μικροσκοπικά και βρίσκονται στην βάση του σπάδικα. Η πραγματική αιτία που το Titan Arum είναι δύσκολο να αναπαραχθεί είναι επειδή τα θηλυκά άνθη ανθίζουν νωρίτερα από τα αρσενικά που παράγουν την γύρη. Έτσι δεν προλαβαίνουν να γονιμοποιηθούν. Σε σπάνιες περιπτώσεις σε άγρια κατάσταση τα φυτά μπορεί να γονιμοποιηθούν εξ αιτίας του γεγονότος ότι μπορεί να ανθίσουν οποιαδήποτε περίοδο του έτους και ενδέχεται όταν κάποιο βρίσκεται στον θηλυκό του κύκλο να υπάρχει κάποιο άλλο που βρίσκεται στον αρσενικό του κύκλο και να γονιμοποιηθούν από έντομα. Συνήθως το έντομο που γονιμοποιεί το Titan Arum είναι ένα είδος σκαθαριού που βρίσκεται στην κοπριά του ελέφαντα. Η δυσάρεστη οσμή που αναδύει το Titan Arum μοιάζει με αυτήν την κοπριάς του ελέφαντα και σαν μυρωδιά πτώματος. Οι ιθαγενείς στην Σουμάτρα γι’ αυτόν τον λόγο το βάφτισαν “bunga bankai” (λουλούδι πτώμα)!

Ο πιο κλασικός τρόπος ανάπτυξης του φυτού ξεκινάει από τον κόνδυλο από τον οποίο αναπτύσσεται η σπάθη. Ωστόσο είναι δύσκολο να πολλαπλασιαστούν οι κόνδυλοι γιατί σαπίζουν εύκολα. Αν παρ’ όλα αυτά μπείτε στον πειρασμό να φυτέψετε έναν τέτοιο κόνδυλο, έχετε υπόψη σας πως σύμφωνα με κάποιες φήμες όταν το τεράστιο αυτό φυτό μεγαλώσει τρώει τον καλλιεργητή του!

Αυτός ο Τιτάνας, το Corpse Flower αναφέρεται ως Απειλούμενο από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN – International Union for Conservation of Nature and Natural Resources), με εκτίμηση για λιγότερα από 1.000 μεμονωμένα φυτά που παραμένουν στη φύση. Το IUCN υπολογίζει ότι ο πληθυσμός έχει παρουσιάσει μείωση πάνω από 50% τα τελευταία 150 χρόνια. Οι κύριοι λόγοι για αυτή την πτώση είναι η υλοτομία και η μετατροπή του φυσικού δασικού οικοτόπου του φυτού σε φυτείες φοινικέλαιου, αλλά οι επιστήμονες φροντίζουν να προστατεύουν και να καλλιεργούν αυτό το εξαιρετικό φυτό.

Στο βίντεο μετά από 17 χρόνια άνθησε στον βοτανικό κήπο του Μονάχου.

ΠΗΓΗ 1

ΠΗΓΗ 2