Rheinmetall: Νέες εξελίξεις της πολεμικής βιομηχανίας

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οπως αναφέρουν επίσημα γερμανικά  MME,  μέρη (τον κύριο κορμό του αεροσκάφους, όχι μόνο ανταλλακτικά) των F-35 πρόκειται να κατασκευάζει η Rheinmetall σε νέο εργοστάσιο στο Μεκλεμβούργο-Πρόσω Πομερανία της Γερμανίας  αν και οι κάτοικοι (παρά την αυξημένη ανεργία στην περιοχή) αντιδρούν και εκφράζουν τους φόβους του ότι πλέον η περιοχή τους θα μπεί στο στόχαστρο της Ρωσσίας εφόσον θα μπορούσε να θεωρηθεί πλέον νόμιμος στόχος.

Από τις περασμένες  εβδομάδες, η γερμανική Rheinmetall ανακοινώνει σχεδόν επί καθημερινής βάσεως ανάληψη συμβάσεων και συμφωνιών, διεθνών είτε εθνικών, επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό ρόλο της στην αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης.

Στις 15 Μαΐου, ανέλαβε από κοινού με την γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW) σύμβαση προμήθειας 50 ΤΟΜΑ Puma στον Γερμανικό Στρατό, συνολικού ύψους 1,087 δισ. € εκ των οποίων 574 εκατ. € αναλογούν στην KMW και τα 501 εκατ. € στην Rheinmetall Landsysteme GmbH. Οι δύο εταιρείες, λειτουργούν ως υποκατασκευαστές ενώ κύριος ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Projekt System & Management GmbH (PSM), που έχουν συστήσει μεταξύ τους. Η ανάθεση έγινε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξοπλισμού, Πληροφοριών Τεχνολογίας και Εν Υπηρεσία Υποστηρίξεως των Ενόπλων Δυνάμεων (BAAINBw). Βάσει της συμφωνίας – πλαίσιο, μπορούν να παραγγελθούν μελλοντικώς επιπλέον Puma.

 

 

H σύμβαση περιλαμβάνει επίσης πακέτα ανταλλακτικών, συλλογές ειδικών εργαλείων και 8 συστήματα προσομοίωσης αντιαρματικών MELLS ενώ προβλέπεται δικαίωμα προαιρέσεως για προμήθεια επιπλέον οχημάτων εκπαιδεύσεως οδηγού και την ενσωμάτωση ενός δευτερεύοντος οπλικού συστήματος (TSWA) ανεξάρτητου του πύργου. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο του 2025 και θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2027.

Υπενθυμίζεται ότι τον παρελθόντα Φεβρουάριο, το BAAINBw ανέθεσε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 143 Puma, στην πλέον βελτιωμένη έκδοση S1. Οι σχετικές εργασίες θα ολοκληρωθούν το 2029. Στις επεμβάσεις, περιλαμβάνονται ενσωμάτωση συστημάτων με κάμερες υψηλής ευκρινείας ημέρας και νυκτός, αντιαρματικό σύστημα MELLS (SPIKE LR), εγκατάσταση ψηφιακών σταθμών ασυρμάτων κ.λπ. Τα 50 νέα Puma που παραγγέλθηκαν, θα ανήκουν στην έκδοση S1.

Στις 13 Μαΐου, η Rheinmetall υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την κρατική εταιρεία Ukroboronprom της Ουκρανίας. Η συμφωνία προβλέπει την σταδιακή συνανάπτυξη τεχνολογιών προς όφελος της Ουκρανίας, μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας για προγράμματα συμπαραγωγών ενώ αφορά και την βραχυπρόθεσμη παράδοση γερμανικού στρατιωτικού υλικού. Η επίσημη έγκριση, θα έχει ως αποτέλεσμα την ίδρυση κοινοπραξίας, που αναμένεται να λειτουργήσει από τα μέσα του προσεχούς Ιουλίου.

Σε πρώτη φάση, αντικείμενο της συνεργασίας είναι η συντήρηση κι επισκευή των οχημάτων που παραχωρεί η γερμανική κυβέρνηση στην Ουκρανία. Κατόπιν, η συνεργασία θα επεκταθεί σε συμπαραγωγές προϊόντων της Rheinmetall στην Ουκρανία ενώ μελλοντικώς μπορεί να γίνει συνανάπτυξη οπλικών συστημάτων, με δικαίωμα εξαγωγών και από την Ουκρανία.

Στις 12 Μαΐου, η Rheinmetall ανέλαβε σύμβαση προμήθειας πυρομαχικών πυροβολικού σε χώρα της Ευρώπης. Η σύμβαση είναι διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ και οι παραδόσεις πρόκειται να υλοποιηθούν μεταξύ 2023-2024. Η νέα ανάληψη έργου, έρχεται μετά τις πρόσφατες αναθέσεις συμβάσεων για πυρομαχικά πυροβόλων τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες δυνατότητες παραγωγής της εταιρείας και την ικανότητα καλύψεως αναγκών σε μικρό χρόνο.

Ήδη η Rheinmetall βρίσκεται σε φάση ανεγέρσεως νέας παραγωγικής μονάδος για πυρομαχικά πυροβόλων 35 mm στο Ούντερλους της Κάτω Σαξονίας, προς κάλυψη των αυξημένων αναγκών του πολέμου στην Ουκρανία και για να ξεπεραστεί η άρνηση της Ελβετίας να εγκρίνει την πώληση τέτοιων πυρομαχικών. Το ερχόμενο καλοκαίρι, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου εργοστασίου.

Στις 10 Μαΐου εξάλλου, η Rheinmetall MAN Military Vehicles υπέγραψε συμφωνία – πλαίσιο με τον προμηθευτικό οργανισμό της Αυστρίας Bundesbeschaffung GmbH για την προμήθεια διαφόρων φορτηγών οχημάτων στις Αυστριακές Ένοπλες Δυνάμεις. Η συμφωνία 7ετούς διαρκείας, προβλέπει παράδοση μέχρι 1.375 οχημάτων τύπων HX, TGS και TGM vehicles, δυνητικού μέγιστου ύψους 525 εκατ. €.

Η σύμβαση, αποτελεί μέρος ενός περιεκτικού προγράμματος εκσυγχρονισμού του Αυστριακού Στρατού που δρομολογήθηκε υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία. Μέχρι το 2029 θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση 58 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 και 112 ΤΟΜΑ Uran, στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 560 εκατ. €. Είχε προηγηθεί η απόφαση προμήθειας 36 ελικοπτέρων AW169 από την Leonardo, ύψους 873 εκατ. €. Οι Αυστριακές Ένοπλες Δυνάμεις είναι παραδοσιακός χρήστης φορτηγών οχημάτων της RMMV, με περισσότερα από 200 φορτηγά σειράς TGM σε υπηρεσία και εμπλουτίζει διαρκώς τις δυνατότητές τους. Η RMMV είναι κοινοπραξία μεταξύ της Rheinmetall AG που κατέχει το 51% του μετοχικού πακέτου και της MAN Trucks & Bus SE, με το υπόλοιπο 49%.

Το οικονομικό έτος 2022 ο Όμιλος Rheinmetall πραγματοποίησε συνολικές πωλήσεις ύψους 6,41 δισ. €, επίδοση αυξημένη κατά 752 εκατ. € ή κατά 13% σε σχέση με το 2021 ενώ στις 31 Δεκεμβρίου 2022 το ανεκτέλεστο έργο σε εκκρεμείς συμβάσεις, ανερχόταν σε 26,6 δισ. € που συνιστά ρεκόρ.

ΠΗΓΗ