60 χρόνια μετά από το μεγαλύτερο ψέμα των τελευταίων δεκαετιών.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

“Ich bin ein BERLINER “:«Είμαι ένας Βερολινέζος».

Aριβώς 60 χρόνια , ακριβώς σήμερα, από την ημέρα που ο αμερικάνος ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι εκφώνησε την ομιλία στο Βερολίνο, και είπε την περίφημη φράση «Είμαι ένας Βερολινέζος». Στις 26 Ιουνίου του 1963, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, οι 200.000 άνθρωποι που τον άκουσαν παραληρούσαν από ενθουσιασμό, για ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα όλων των εποχών. Ο Τζον Κένεντι, γόνος μίας από τις πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ, γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1917 στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ήταν Ιρλανδικής καταγωγής και ούτε κάν δημοκρατικής καταγωγής, ο πατέρας του τον Φεβρουάριο του 1938 διορίστηκε πρέσβης των ΗΠΑ στη Μεγάλη Βρετανία. Από τη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Λονδίνο τάχθηκε κατά του πολέμου με τη Γερμανία επιχειρώντας μέχρι και τις αρχές του 1940 να συναντηθεί με τον Χίτλερ .

Η ψευτιές των Κένεντι ήταν οικογενειακό τους ….προτέρημα.

Ο πατέρας του, Τζόζεφ Πάτρικ Κέννεντυ (Joseph P. Kennedy ) ως επιχειρηματίας επένδυσε στο real estate και στο χρηματιστήριο. Μέσω της εταιρείας Old Colony Realty Associates Inc αγόραζε οικόπεδα σε υποβαθμισμένες περιοχές πουλώντας τις αργότερα. Στη συνέχεια εργάστηκε στην επενδυτική εταιρεία Hayden, Stone & Co, από την οποία αποχώρησε ιδρύοντας τη δική του εταιρεία με την επωνυμία Libby Owens Ford. Εφαρμόζοντας απαγορευμένες, σήμερα, πρακτικές όπως αυτές της εσωτερικής πληροφόρησης και της χειραγώγησης της αγοράς, έγινε επιτυχημένος επενδυτής. Αποσύρθηκε από το χρηματιστήριο πριν από το κραχ του 1929. Το 1935 η περιουσία του υπολογιζόταν σε 180 εκατομμύρια δολλάρια (3,1 δις σήμερα).

Το 1926 εγκαταστάθηκε στο Χόλυγουντ αγοράζοντας και συγχωνεύοντας studio. Αγόρασε αρχικά το στούντιο FBO, το οποίο το συγχώνευσε με KAO δημιουργώντας το RKO. Επιχείρησε να αγοράσει τη θεατρική αλυσίδα Pentages, -του ΕΛΛΗΝΑ Περικλή Αλέξανδρου Πανταζήτο οποίο αριθμούσε 63 θέατρα, προχωρώντας σε προσφορά οκτώ εκατομμυρίων δολλαρίων (110 εκατομμύρια σήμερα), προσφορά όμως που δεν έγινε δεκτή. Σε αντίποινα απαγόρευσε τη διανομή ταινιών παραγωγής του στους κινηματογράφους του. Όταν όμως ο ΕΛΛΗΝΑΣ Αλέξανδρος Pantages, ιδιοκτήτης της αλυσίδας, κατηγορήθηκε για βιασμό, αναγκάστηκε να συμφωνήσει στην πώληση της επιχείρησής του για 3,5 εκατομμύρια δολλάρια (48,1 εκατομμύρια σήμμερα). Ο ίδιος ο Pantages ισχυρίστηκε αργότερα, αφού αθωώθηκε στο εφετείο, ότι η κατηγορία είχε στηθεί από τον ίδιο τον Κέννεντυ.

Στην Ελλάδα η (οι) πολιτική(οί) του μπακαλιάρου, στίς ΗΠΑ Τζίν και Ουίσκι..

Έχοντας αποκομίσει περί τα πέντε εκατομμύρια δολλάρια από την ενασχόλησή του με το Χόλυγουντ ο Τζόζεφ Πάτρικ Κέννεντυ αποσύρθηκε από τον χώρο του θεάματος.  Ανέπτυξε σχέσεις με τη Μαφία εισάγοντας από το εξωτερικό τεράστιες ποσότητες ουισκι κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης ενώ λίγο πριν υπογραφεί η λήξη αυτής κατάφερε να αποσπάσει την εισαγωγή, κατ’αποκλειστικότητα, του τζιν Gordon’s καθώς και το ουίσκι των εταιρειών Dewar’s και Schenley.

Τη δεκαετία του 1930 αγόρασε το μεγαλύτερο σύμπλεγμα γραφείων στις ΗΠΑ, το Merchandise Mart.