Το Πεκίνο απαίτησε από την Ουάσινγκτον να απολογηθεί για την προσβολή του Σι Τζινπίνγκ και απείλησε με συνέπειες

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνάντησης στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία - RIA Novosti, 1920, 22/06/2023
© AFP 2023 / SAUL LOEB Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνάντησης στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία. Φωτογραφία αρχείου
Η κινεζική πρεσβεία απειλεί με επιπτώσεις για τα λόγια του Μπάιντεν για τον Σι Τζινπίνγκ

CNN: Η κινεζική πρεσβεία χαρακτηρίζει προβοκάτσια τα λόγια του Μπάιντεν για τον Σι Τζινπίνγκ και απείλησε να απαντήσει

Το Πεκίνο θεωρεί τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ως πολιτική πρόκληση, ανέφερε το CNN , επικαλούμενο εκπρόσωπο της κινεζικής διπλωματικής αποστολής στην Ουάσιγκτον.

«Ο Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος στο παρελθόν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται το κινεζικό σύστημα και δεν επιδιώκουν να το αλλάξουν <…>, αλλά οι πρόσφατες ανεύθυνες δηλώσεις για το κινεζικό πολιτικό σύστημα και τον κορυφαίο ηγέτη δεν μπορούν παρά να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ειλικρίνεια του Αμερικανική πλευρά», λέει το τηλεοπτικό κανάλι.

Ο διπλωμάτης προέτρεψε την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τις δηλώσεις του αρχηγού του κράτους. Διαφορετικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν συνέπειες, την ευθύνη για τις οποίες θα έχει η αμερικανική πλευρά.
.
Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι ο πρόεδρος θα συνεχίσει να μιλάει «ωμά» και «ειλικρινά». Απάντησε λοιπόν στην ερώτηση αν ο Μπάιντεν εμμένει στα λόγια του για τον Κινέζο ηγέτη.
.
Την Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν είχε όλες τις πληροφορίες για το περιστατικό με το μπαλόνι και ότι ήταν «πολύ αναστατωμένος» εξαιτίας αυτού, καθώς είναι «μεγάλη αμηχανία για τους δικτάτορες».
Τα λόγια του Αμερικανού ηγέτη ακούστηκαν λιγότερο από μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην Κίνα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν , στον οποίο η Ουάσιγκτον είχε μεγάλες ελπίδες για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών.
.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, με τη σειρά της, σημείωσε ότι τα λόγια του Μπάιντεν είναι εξαιρετικά ανεύθυνα και παραβιάζουν σοβαρά τη διπλωματική εθιμοτυπία. Χαρακτήρισε τέτοιες δηλώσεις εκπροσώπων των ΗΠΑ ανοιχτή πολιτική πρόκληση.

Το περιστατικό με κινεζικό αερόστατο συνέβη στις αρχές του έτους. Το αερόστατο διέσχισε ολόκληρη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών και στη συνέχεια καταρρίφθηκε πάνω από τον Ατλαντικό. Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι συνέλεγε πληροφορίες πληροφοριών, αλλά το Πεκίνο το αρνείται. Η κινεζική πλευρά έχει επανειλημμένα τονίσει ότι πρόκειται για ένα χαμένο πολιτικό μετεωρολογικό μπαλόνι.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………….