Η Πολωνία μπλόκαρε την αντιπροσωπεία του Προέδρου της Ν. Αφρικής στο αεροπλάνο !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλατεία Αγοράς στο Βρότσλαβ, Πολωνία - RIA Novosti, 1920, 16/06/2023

Η υπηρεσία ασφαλείας του προέδρου της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα και οι δημοσιογράφοι που έφτασαν μαζί του μπλοκαρίστηκαν στο αεροπλάνο μετά την άφιξή τους στην Πολωνία, αναφέρει το News24 .

«Την Πέμπτη, οι πολωνικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν στο προσωπικό ασφαλείας να κατέβει, γεγονός που προκάλεσε σύγχυση στα επιχειρησιακά σχέδια της αστυνομίας και των δυνάμεων εθνικής άμυνας της Νότιας Αφρικής», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται το RIA Novosti, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ραμαφόζα, Υποστράτηγος Γουάλι Ρούντε, κατηγόρησε τις πολωνικές αρχές για δολιοφθορά και ρατσισμό. Σημείωσε ότι εκπρόσωποι της πρεσβείας της Νότιας Αφρικής στη Βαρσοβία προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με την τοπική αστυνομία και τα τελωνεία, αλλά ζήτησαν διάφορα έγγραφα και άδειες, και επίσης συχνά αρνούνταν να μιλήσουν αγγλικά.

Διευκρινίζεται ότι μια μαύρη υπάλληλος της Προεδρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Νότιας Αφρικής υποβλήθηκε ακόμη και σε ξεγύμνωμα για έρευνα πριν της επιτραπεί να μπει στο αεροπλάνο. Αυτό, σύμφωνα με τον Rud, επιβεβαιώνει τη «ρατσιστική» αντιμετώπιση των Πολωνών στην αντιπροσωπεία της Νότιας Αφρικής.

Η πολωνική συνοριακή φρουρά υποστηρίζει ότι οι φρουροί που συνόδευαν τον Ramaphosa παρέμειναν οικειοθελώς στο πλοίο και η αδυναμία εξόδου τους με όπλα οφείλεται στην έλλειψη άδειας εισαγωγής τους. Παράλληλα, το τμήμα δεν ανέφερε στο μήνυμά του δημοσιογράφους.

Αργότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας είπε ότι το αεροπλάνο με την προστασία του Προέδρου της Νότιας Αφρικής κρατήθηκε λόγω της παρουσίας στο πλοίο «επικίνδυνων υλικών για την εισαγωγή των οποίων οι εκπρόσωποι της χώρας δεν είχαν άδεια. ” Επιπλέον, υπήρχαν «πρόσωπα που δεν είχαν προηγουμένως δηλωθεί στην πολωνική πλευρά».

Ο ίδιος ο Ramaphosa βρίσκεται ήδη στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Volodymyr Zelensky.

Στα μέσα Μαΐου, ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης ανακοίνωσε ότι παρουσίασε στους αρχηγούς της Ρωσσίας και της Ουκρανίας μια ειρηνευτική πρωτοβουλία εκ μέρους της Ζάμπια, της Σενεγάλης , του Κονγκό, της Ουγκάντα, της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι έτοιμο να ακούσει με μεγάλη προσοχή οποιεσδήποτε προτάσεις θα συμβάλουν στη διευθέτηση της σύγκρουσης.

Η συνάντηση των προέδρων αφρικανικών χωρών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται στις 17 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη .

…………………………………………………………………………………………