Η Ευρώπη βάζει στο στόχαστρο το ChatGPT… Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας…

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Αφού στον Όλυμπο οι Θεοί τ’ αποφασίσανεΔώσαν στο κρύο τα κλειδιάΚι αυτοκτονήσανε

Μόνη ξυπνά μόνη κοιμάται τώρα η μέραΜε μηχανάκι με κομπιούτερΚαι φλογέρα.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Μία σημαντική επιτροπή νομοθετών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έναν – πρώτο στο είδος του- κανονισμό για την τεχνητή νοημοσύνη, πλησιάζοντας στο να τον θεσπίσει ως νόμο.
Αυτή η έγκριση σηματοδοτεί μία εξέλιξη ορόσημο στον αγώνα μεταξύ των κυβερνητικών αρχών για την διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ο νόμος, γνωστός ως Ευρωπαϊκή Πράξη τεχνητής νοημοσύνης, αποτελεί τον πρώτο νόμο για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στην Δύση. Η Κίνα έχει ήδη αναπτύξει προσχέδια κανονισμών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αναπτύσσουν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.
Ο νόμος υιοθετεί μία προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο για να ελέγχει την τεχνητή νοημοσύνη, όπου οι υποχρεώσεις ενός συστήματος είναι ανάλογες με το επίπεδο κινδύνου που ενέχει το εκάστοτε σύστημα.
Οι κανονισμοί καθορίζουν επίσης και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν οι πάροχοι των “ιδρυτικών μοντέλων”, όπως το ChatGPT, τα οποία έχουν αποτελέσει βασικό σημείο ανησυχίας για τις ρυθμιστικές αρχές, δεδομένου το πόσο προηγμένα εξελίσσονται και του φόβου ότι ακόμα και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι θα αντικατασταθούν από αυτά.

Τι προβλέπουν, λοιπόν, οι κανονισμοί; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχετικά θέματα :

«Κίνδυνος αφανισμού της ανθρωπότητας» δεύτερη ανοιχτή επιστολή για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης

Ένα drone με τεχνητή νοημοσύνη αποφάσισε και σκότωσε τον χειριστή του