F-35 – οι ΗΠΑ «έχασαν» ένα εκατομμύριο ανταλλακτικά !!

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτογραφία: Chris Thornbury/US Air Force

ΑΛΦΕΙΟΣ : Μάλιστα !! Και πάνω που πανηγύριζε ο Μωυσής Μητσοτάκης !! Δηλαδή, θα έρθουν στη μεγαλύτερη βάση της Ευρώπης (όπως θα την ανακατασκευάσουν) στην Ανδραβίδα, για να υποδεχθεί τα F-35 κι αυτά θα είναι με λειψά ανταλλακτικά και θα είναι καθηλωμένα, ψάχνοντας να βρουν “κινητήρες, ελαστικά, σασί και βοηθητικό εξοπλισμό έως μπουλόνια και βίδες” , όπως γράφει το δημοσίευμα ;; Άσε που μια βίδα, που θα την ψάχνουν με τα κιάλια… , “θα στοιχίζει ο κούκος αηδόνι” για το πιο ακριβό αεροσκάφος στον κόσμο ( 100 εκατομμύρια δολάρια έως 125 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με την τροποποίηση ) !!

……………………………..

F-35 – οι Ηνωμένες Πολιτείες ντροπιάστηκαν ξανά: το πιο ακριβό όπλο στον κόσμο «έχασε» ένα εκατομμύριο εξαρτήματα

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανταλλακτικά μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 αξίας τουλάχιστον 85 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν εξαφανιστεί χωρίς ίχνη τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το Γραφείο Λογαριασμών των Ηνωμένων Πολιτειών (GAO), αναφέρει σήμερα το Defense News. 31 Μαΐου.

Οι ελεγκτές των ΗΠΑ επεσήμαναν ότι επειδή η κυβέρνηση δεν διαθέτει δικό της σύστημα παρακολούθησης ανταλλακτικών, οι αξιωματούχοι μπορεί να μην γνωρίζουν πόσα ανταλλακτικά λείπουν στην πραγματικότητα και πόση εκτιμάται ότι είναι η έλλειψη. Ως αποτέλεσμα, «η συνολική ποσότητα και το κόστος αυτών των (χαμένων) ανταλλακτικών θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερο» από το ποσό του ενός εκατομμυρίου που έδωσε η κύρια εργολάβος Lockheed Martin, η αμυντική εταιρεία, αναφέρει το έγγραφο.

Αναφέρει επίσης ότι οι διαφωνίες μεταξύ των γραφείων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και του κατασκευαστή μαχητικών-βομβαρδιστικών F-35 σχετικά με τον τρόπο ταξινόμησης εξαρτημάτων και ανταλλακτικών που λείπουν «αναστέλλουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει το δικό της αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης εξαρτημάτων».

Με άλλα λόγια, στο πλαίσιο του δαπανηρού προγράμματος F-35, η κυβέρνηση δεν έχει τρόπο να γνωρίζει εάν οι εργολάβοι διαχειρίζονται σωστά τα ανταλλακτικά, σύμφωνα με ελεγκτές του GAO που παρακολουθούν τις «απώλειες παραγωγής» από το 2018.

Σε μια διευκρίνιση στο Defense News, η Lockheed Martin είπε ότι ο αριθμός των ανταλλακτικών που αναφέρονται ως χαμένα στην έκθεση καλύπτει τις δύο τελευταίες δεκαετίες του προγράμματος.

Το πολυεθνικό πρόγραμμα F-35, το οποίο περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Ιταλία, τον Καναδά, το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, διαθέτει αυτό που ο GAO αποκάλεσε ένα μοναδικό σύστημα διαχείρισης ανταλλακτικών. Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε μια παγκόσμια δεξαμενή ανταλλακτικών – από κινητήρες, ελαστικά, σασί και βοηθητικό εξοπλισμό έως μπουλόνια και βίδες – που ανήκουν στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ μέχρι να εγκατασταθεί το εξάρτημα σε ένα μαχητικό.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε περισσότερες από μία φορές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πιο προηγμένο αμερικανικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων μέχρι σήμερα, κυρίως τεχνικής φύσης.

Έτσι, τις προάλλες έγινε γνωστό ότι η κατασκευαστική εταιρεία Lockheed Martin μπορεί να ζητήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε δέκα χρόνια για την επισκευή κινητήρων για «τριάντα πέμπτα».

Αυτά τα οχήματα μάχης θεωρούνται τα πιο ακριβά όπλα στον κόσμο – το κόστος ενός F-35 υπολογίζεται από 100 εκατομμύρια δολάρια έως 125 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με την τροποποίηση.

Πηγή

…………………………………………………………………………………………………