Ο Λαβρόφ συμβούλεψε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική να «μάθει τη θέση του»

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ - RIA Novosti, 1920, 31/05/2023

Ο Λαβρόφ κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική να μάθει τη θέση του και να μην ανακατεύεται στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πρετόρια

Ο Ρώσσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμβούλεψε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική να γνωρίζει τη θέση του και να μην εμπλακεί στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πρετόρια.
.
«Αν κάτι φάνηκε στον Αμερικανό ή σε οποιονδήποτε άλλο πρέσβη στο εξωτερικό, τότε γενικά πρέπει να ξέρεις τη θέση σου και να μην μπλέκεις σε υποθέσεις άλλων. Αν αγγίξουμε το θέμα των προμηθειών όπλων, θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι ποτέ δεν παραβιάζουμε διεθνείς κανόνες», τόνισε.
.
Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, οι δυτικές χώρες, αντίθετα, παραβιάζουν τους γενικά αποδεκτούς κανόνες, αφού προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου, ενώ κάνουν λόγο για ουδετερότητα σχετικά με τα γεγονότα στην Ουκρανία .

«Αντλούν αυτή τη χώρα με μια τεράστια ποσότητα σύγχρονων και μη ασφαλών όπλων μεγάλης εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που τα χρησιμοποιούν», εξήγησε ο Λαβρόφ.

Υπενθύμισε επίσης ότι τόσο η Ρωσσία όσο και η Νότια Αφρική είναι κυρίαρχα κράτη.
.
Εν κατακλείδι, ο υπουργός Εξωτερικών συμβούλεψε τους Αμερικανούς πρεσβευτές να «φροντίσουν την εικόνα τους στα μάτια του ξένου κοινού».
.
Στις αρχές Μαΐου, τα μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν μια δήλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική Ρούμπεν Μπριγκέτι, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοκρατία ότι προμήθευε όπλα στον ρωσικό στρατό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκαν στην άφιξη ρωσσικού πλοίου στη ναυτική βάση Simonstown. Το πλοίο βρισκόταν στη βάση από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου πέρυσι. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Ουάσιγκτον είναι βέβαιη ότι φέρεται να φορτώθηκαν όπλα και πυρομαχικά στο πλοίο και μετά επέστρεψε στη Ρωσσία.
.
Η διοίκηση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου είπε ότι οι ισχυρισμοί του Μπριγκέτι δεν περιέχουν κανένα στοιχείο. Του διαμαρτυρήθηκε και η Πρετόρια. Μετά από αυτό, ο Αμερικανός πρέσβης παραδέχτηκε ότι είχε ξεπεράσει τα όρια και ζήτησε συγγνώμη.
.

…………………………………………………………………………………………………………..