Τέλος για τη Ρωσσία η Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ

Βλαντιμίρ Πούτιν. Φωτογραφία: Ιστοσελίδα του Κρεμλίνου

Ο Πούτιν υπέγραψε το νόμο για την καταγγελία της Συνθήκης για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο για την καταγγελία της Συνθήκης για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE).Η Συνθήκη CFE υπογράφηκε στο Παρίσι στις 19 Νοεμβρίου 1990 και τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου 1992. Καθιέρωσε την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ κρατών που ήταν μέλη δύο στρατιωτικών-πολιτικών συμμαχιών —του Συμφώνου της Βαρσοβίας και του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ)— σε χαμηλότερα επίπεδα και περιόρισε τη δυνατότητα ανάπτυξης των συμβατικών όπλων τους κατά μήκος της γραμμής επαφής.

«Από τις αρχές της δεκαετίας του 90, υπό την επίδραση μεγάλης κλίμακας στρατιωτικοπολιτικών αλλαγών, που σχετίζονται κυρίως με την επέκταση του ΝΑΤΟ, η Συνθήκη έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί και έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα». λέει ο νόμος.

Το 2007, με απόφαση του αρχηγού του κράτους, η λειτουργία της Συνθήκης ανεστάλη.

Στις 11 Μαρτίου 2015, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της Κοινής Συμβουλευτικής Ομάδας για τη CFE, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία αναστολής της ένταξής της στη συνθήκη, αλλά καθαρά νομικά συνέχισε να παραμένει σε αυτήν. Από τότε, τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κοινή Συμβουλευτική Ομάδα εκπροσωπούνταν από τη Λευκορωσία.

Ως προς αυτό, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να το καταγγείλει.

Ταυτόχρονα, ορισμένες σχετικές διεθνείς συνθήκες τερματίζονται αυτόματα για τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Πηγή

………………………………………………………………………………………………..