Διεθνές συνέδριο Globsec Bratislava Forum 2023 πραγματοποιείται στη Σλοβακία

Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: globsec.org.

Διεθνές συνέδριο Globsec Bratislava Forum 2023 θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβακία

Το διεθνές συνέδριο ασφαλείας Globsec Bratislava Forum 2023 (Globsec 2023) εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στη Μπρατισλάβα. Τα κύρια θέματα συζήτησης θα είναι η σύγκρουση στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός της στην κατάσταση στην Ευρώπη, καθώς και οι προοπτικές για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου διαλόγου.

«Η συζήτηση στη διάσκεψη Globsec, η οποία θα διεξαχθεί για 18η φορά στη Μπρατισλάβα από τις 29 έως τις 31 Μαΐου, θα κυριαρχείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του για την Ευρώπη, καθώς και [την ανάπτυξη] ενός παγκόσμιου διαλόγου. Το κύριο κίνητρο [του φόρουμ θα είναι η επιθυμία] να ξεπεραστεί η παγκόσμια αστάθεια. Θα το παρακολουθήσουν 1.300 καλεσμένοι από 63 χώρες. Θα μιλήσουν περισσότεροι από 160 ομιλητές,– Ο Ρόμπερτ Βάας  , ο πρόεδρος της ετήσιας συνάντησης στην Μπρατισλάβα, είπε νωρίτερα στους δημοσιογράφους .

Μεταξύ των ομιλητών που ανακοινώθηκαν στο φόρουμ είναι, ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν , ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς , η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα . Αντιπροσωπεία των ουκρανικών αρχών θα φτάσει στην Μπρατισλάβα. Η Σλοβακία θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη από την Πρόεδρο Ζουζάνα Τσαπούτοβα και μέλη της κυβέρνησης της δημοκρατίας.

«Θα καλωσορίσουμε [στο συνέδριο] δέκα πρωθυπουργούς και προέδρους, 20 υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και υπουργούς ψηφιακού μετασχηματισμού, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και άλλους VIP προσκεκλημένους». είπε ο Βάας.

Η Μπρατισλάβα σημειώνει ότι οι προετοιμασίες για τη διάσκεψη πραγματοποιήθηκαν σε μια δύσκολη περίοδο αρνητικών επιπτώσεων στην παγκόσμια κοινότητα, κυρίως στην Ευρώπη, στη σύγκρουση στην Ουκρανία και στην ενεργειακή κρίση. Αυτοί οι παράγοντες έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας.

Στη Σλοβακία, σε σχέση με την επικείμενη διάσκεψη και τη συμμετοχή σε αυτήν μεγάλου αριθμού κυβερνητικών στελεχών, έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Την περασμένη Τετάρτη, η δημοκρατία, ειδικότερα, αποκατέστησε προσωρινά τον έλεγχο των συνόρων με την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και την Πολωνία, καθώς και στα διεθνή αεροδρόμια. Οι περιορισμοί θα διαρκέσουν έως τις 8 Ιουνίου. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του χώρου Σένγκεν, που περιλαμβάνει τη Σλοβακία, οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν να καθιερώσουν συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα των κρατών Σένγκεν για έως και έξι μήνες.

Το Globsec είναι ένα από τα σημαντικότερα διεθνή συνέδρια ασφάλειας που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη. Οι διοργανωτές τονίζουν ότι ο κύριος στόχος του είναι να ενισχύσει τη διακρατική συνεργασία και να βοηθήσει την παγκόσμια κοινότητα να βρει αποτελεσματικές απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις στην πολιτική, την οικονομία και την ασφάλεια. Ο χώρος διεξαγωγής του φόρουμ ήταν η Μπρατισλάβα.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………..