ΗΠΑ: Αρχίζουν και πάλι να μιλούν για το “μαγικό” νόμισμα πλατίνας αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Με ή χωρίς συμφωνία για το χρέος είναι χαμένες

Η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ δεν προέρχεται από Ρωσσία ή Κίνα, αλλά από τα δημοσιονομικά της

Οι βοηθοί του Μπάιντεν διερευνούν την κοπή νομίσματος λευκόχρυσου

1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ως εσχάτη λύση για την επικείμενη χρεοκοπία.

Οι οπαδοί της Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας (MMT) θα ενθουσιαστούν όταν μάθουν ότι η ιδέα του νομίσματος τρισεκατομμυρίων δολαρίων γίνεται πρωτοσέλιδο για άλλη μια φορά, καθώς η Αμερική πλησιάζει όλο πιο κοντά στην αθέτηση πληρωμών για το χρέος της. Μόλις πριν από τρεις ημέρες, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen προειδοποίησε ότι μια χρεοκοπία του αμερικανικού χρέους θα μπορούσε πιθανότατα να οδηγήσει σε μια “οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή”. Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους, η συζήτηση για την παραχάραξη ενός νομίσματος από λευκόχρυσο αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναζωπυρωθεί.

Οι δημοσιογράφοι του Insider Juliana Kaplan και Ayelet Sheffey αναφέρουν τον Rohan Grey, καθηγητή στο Willamette University College of Law και υποστηρικτή της MMT, ο οποίος διακηρύσσει τη δυνατότητα υλοποίησης της ιδέας. Ο Grey υποστηρίζει ότι “σε αυτό το σημείο, αν οποιαδήποτε από τις άλλες λύσεις, τις λεγόμενες πιο σοβαρές λύσεις, λειτουργούσε, τότε θα είχε ήδη χρησιμοποιηθεί”, αλλά συνεχίζουν να απογοητεύουν. “Το νόμισμα είναι το μόνο που είναι αρκετά ισχυρό”, υποστηρίζει.

Πίσω στο 2020, κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της πανδημίας Covid-19, ο Grey συνεργάστηκε με τη Δημοκρατική του Μίσιγκαν Rashida Tlaib σε μια πρόταση που επέτρεπε στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να κόψει όχι ένα αλλά δύο νομίσματα τρισεκατομμυρίων δολαρίων για σκοπούς βασικού εισοδήματος. Ο αναγνωρισμένος δημοσιογράφος Joe Weisenthal την χαιρέτισε ως “το είδος της σκέψης που σπάει το γυαλί που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την κλίμακα της κρίσης”.

Ακόμα και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην ιδέα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε το 2017 και πρότεινε στους αξιωματούχους να σκεφτούν αυτή την ιδέα εάν η οικονομική αναταραχή κατακλύσει το έθνος. Τον Οκτώβριο του 2021, Αμερικανοί νομοθέτες πρότειναν επίσης την κοπή ενός νομίσματος πλατίνας αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων προκειμένου να ενισχυθεί μαγικά το ταμείο με μετρητά για τους ίδιους λόγους.

Παρά τον θόρυβο, ο Kaplan του Insider θεωρεί ότι το σχέδιο για το νόμισμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων “είναι απίθανο να πετύχει”, σημειώνοντας ότι “οι βοηθοί του Biden εξετάζουν άλλες νομικές παρακάμψεις”. Η ιδέα έχει προκαλέσει τόσο χλευασμό όσο και απορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένους σχολιαστές να διακωμωδούν τον ισχυρισμό ότι αυτό το μυθικό νόμισμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν θα είναι μεγαλύτερο από ένα συνηθισμένο νόμισμα.

Ο ιδρυτής της Shapeshift, Erik Voorhees, σχολίασε: “Δόξα τω Θεώ, δεν θα είναι μεγαλύτερο από ένα κανονικό νόμισμα”. Εν τω μεταξύ, ο λογαριασμός του Wall Street Silver στο Twitter συμμετείχε: “Αρχίζουν και πάλι να μιλούν για το μαγικό νόμισμα πλατίνας αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Πρόκειται πραγματικά για μια οικονομική στρατηγική τύπου “τέλος της αυτοκρατορίας” εδώ. Γιατί δεν μπορούν να συζητήσουν λογικά για λογικές περικοπές στον προϋπολογισμό για να θέσουν τα πράγματα υπό έλεγχο;”.

Παραδόξως, ο νομπελίστας Paul Krugman υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση της προσέγγισης του νομίσματος τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν θα αποτελούσε εφαρμογή του MMT. “Βλέπω συνεχώς ανθρώπους να λένε ότι αυτό θα ήταν MMT, ότι απλώς θα τυπώναμε χρήμα για να καλύψουμε το έλλειμμα”, δήλωσε ο Krugman. “Αλλά δεν θα ήταν καθόλου αυτό. Η Fed θα αποστειρώσει σίγουρα οποιαδήποτε επίπτωση στη νομισματική βάση, πουλώντας μέρος του τεράστιου χαρτοφυλακίου της με το αμερικανικό χρέος”.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος πρόσθεσε ότι “η κοπή του νομίσματος είναι απλώς δανεισμός από την πίσω πόρτα. Δεν χρηματοδοτεί το έλλειμμα μέσω του seigniorage, δεν είναι ένας τρόπος να αποφύγουμε τις πληρωμές τόκων. Είναι απλώς ένα λογιστικό τέχνασμα για να αποφύγουμε τον εκβιασμό”.

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis Προσθήκη φωτογραφιών και συνδέσμων Νίκος Σάμιος

Πηγή