Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής: Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να αποδεχθούν την ειρηνευτική αποστολή των αφρικανικών χωρών

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν να δεχτούν αντιπροσωπεία αφρικανικών χωρών προκειμένου να βρεθεί μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, 16 Μαΐου, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαπόζα μετά από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουν.

«Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι , με τον οποίο έχω επαφή, συμφώνησαν να δεχτούν την αποστολή ορισμένων αφρικανικών αρχηγών κρατών στη Μόσχα και το Κίεβο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ [António Guterres] και η ηγεσία της Αφρικανικής Ένωσης έχουν ενημερωθεί για αυτήν την πρωτοβουλία». είπε ο Ραμαπόζα, μεταδίδει το TASS.

Ο Ραμαπόζα σημείωσε ότι η ομάδα των χωρών που ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία περιλαμβάνει την Αίγυπτο, τη Ζάμπια, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σενεγάλη, την Ουγκάντα ​​και τη Νότια Αφρική. Δεν διευκρίνισε πότε σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η αποστολή.

«Η Αφρική ανησυχεί για την κρίση στην Ουκρανία, η οποία έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στις αφρικανικές χώρες, προκαλώντας αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων», είπε ο Ραμαπόζα. «Η Ομάδα Αφρικανικής Ηγεσίας πιστεύει ότι η Αφρική θα πρέπει να αναλάβει μια ειρηνευτική πρωτοβουλία που θα βοηθήσει στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία και θα την προωθήσει».

Πηγή

……………………………………………………………………………………………….