Η Βόρειος Ήπειρος πανηγυρίζει στη Χειμάρα !! Εξελέγη Δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρης

News Politics ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
https://www.himara.gr/epikairotita/24283-beleris-nikise-i-dimokratia-kerdise-i-ximara

Ο Φρέντι Μπελέρης επικράτησε τελικά του «εκλεκτού» του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, Γκιόργκι Γκόρο στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα.

Έπειτα από ένα εκλογικό θρίλερ, με τους δύο υποψηφίους Φρέντι Μπελέρη και Γκιόργκι Γκόρο να δίνουν μάχη στήθος με στήθος ο προφυλακισμένος ομογενής Φρέντι Μπελέρης, αναδείχθηκε νικητής των εκλογών.

Με το άκουσμα της είδησης, οι ομογενείς ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα.

Η επικράτηση του κ. Μπελέρη που κρατείται στις φυλακές Τιράνων κατηγορούμενος για εξαγορά ψήφων, θεωρείται νίκη της ελληνικής ομογένειας, και προσωπική ήττα του Έντι Ράμα που αποφάσισε τη σύλληψή του παραμονές των εκλογών.

………………….

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

Ο πληθυσμός της Χειμάρρας είναι 11.257 κάτοικοι (2004) με την εθνολογική σύνθεση, τόσο της πόλης όσο και της περιοχής, κατά το πλείστον ελληνική. Η πιθανότητα νίκης του Ελληνικού μειονοτικού Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις δημοτικές εκλογές στο παρελθόν ενεργοποιούσε την εθνικιστική ρητορική, τόσο σε τοπικό όσο ακόμη και σε εθνικό επίπεδο, και αύξανε την ένταση στην πόλη.

Το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξασφάλισε το μεγαλύτερο αριθμό συμβούλων στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, τη δημαρχία όμως κέρδισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και δήμαρχος στην πόλη της Χειμάρρας εξελέγη ο Τζέργκι Γκόρο (Γιώργος Γκόρος). Στις τελευταίες εθνικές εκλογές (2013) η περιοχή της Χειμάρρας ψήφισε 48,3% υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος 25,5% υπέρ του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αφετέρου η τελευταία επίσημη απογραφή στην Αλβανία (2011), που έχει αμφισβητηθεί ευρέως, λόγω παρατυπιών κατά τη διαδικασία, δείχνει ότι 60,38% δήλωσαν Αλβανοί και 24,56% Έλληνες.

………………….

Το “Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων” από το 1797 έως το 1864 που ενώθηκαν με την Ελλάς, εκτός από τη Νήσο Σάσων…

ΝΗΣΟΣ ΣΑΣΩΝ Το 1864 παραχωρήθηκε τυπικά στην Ελλάδα ως παράρτημα των Ιονίων νήσων και ενός από τα Διαπόντια νησιά, όμως η Ελλάδα δεν άσκησε κυριαρχικά δικαιώματα.

Η προσάρτηση του νησιού έγινε το 1912 κατά τον Α´ Βαλκανικό πόλεμο από άγημα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Εκκενώθηκε από την Ελλάδα ωστόσο το 1914 κατόπιν πιέσεων της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας και παραχωρήθηκε στην Αλβανία με τον Νόμο 272/1914 (ΦΕΚ 151/Α΄/7-6-1914) ο οποίος ήταν απόρροια του πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας. Η Αλβανία τελικά παραχώρησε τη Σάσωνα στην Ιταλία στις 2 Σεπτεμβρίου 1920, η οποία εγκατέστησε ναυτική βάση στο νησί το 1939, ενώ η αλβανική κυριαρχία επί της Σάσωνας αποκαταστάθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1947, στα πλαίσια των μεθοριακών μεταβολών μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για αρκετά χρόνια έπειτα, η Σάσων αποτέλεσε σοβιετική στρατιωτική βάση στη Μεσόγειο, μετά από συμφωνία της αλβανικής κομμουνιστικής κυβέρνησης με τη Σοβιετική Ένωση.

………………….

https://www.himara.gr/istoria/

…………………………………………………………………………………………………………….