Η ασέβεια στο Ολυμπιακό Σύμβολο. Το έστησαν στο “Καλλιμάρμαρο” ως “έργο για γλάστρες” πήρε κλίση ο στύλος και το ξήλωσαν !!

ΕΛΛΑΔΑ

 

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/389252_fiasko-me-toys-pente-kykloys
Αποκαθηλώθηκε το ολυμπιακό σύμβολο από το Παναθηναϊκό Στάδιο, αφού η κατασκευή πήρε κλίση λόγω έλλειψης στατικής επάρκειας

Σε φιάσκο ολκής εξελίχθηκε η επανατοποθέτηση των ολυμπιακών κύκλων πάνω από το «πέταλο» του Παναθηναϊκού Σταδίου. Χθες το πρωί, τεράστιοι γερανοί ήρθαν και αποκαθήλωσαν το σύμβολο καθώς ο στύλος στον οποίο στηριζόταν είχε πάρει επικίνδυνη κλίση, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.».

Σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε η Εφ.Συν. ανέφερε, μεταξύ άλλων, την προβληματική μεθόδευση που ακολούθησαν οι αρμόδιοι καθώς για να δοθεί άδεια τοποθέτησης επικαλέστηκαν μια διάταξη νόμου που αφορά ντουλάπια και γλάστρες στα μπαλκόνια. Οι ολυμπιακοί κύκλοι είχαν απομακρυνθεί από το Καλλιμάρμαρο το 2011 και από τότε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) ασκούσε πιέσεις για την επανατοποθέτησή τους. Το 2015, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είχε τοποθετηθεί αρνητικά στο αίτημα, αλλά τον Ιούλιο του 2022 γνωμοδότησε θετικά με ομόφωνη απόφαση. Ακολούθησε έγκριση της μελέτης από το υπουργείο Πολιτισμού τον περασμένο Αύγουστο, αλλά οι εργασίες επανατοποθέτησης κατέληξαν να γίνουν τις τελευταίες ημέρες στην «τούρλα του Σαββάτου» των εκλογών.

Περίοικοι εκδήλωσαν την ανησυχία τους για τη στατική επάρκεια της ιδιαίτερα βαριάς κατασκευής και οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν όταν είδαν ότι η τοποθέτηση είχε εγκριθεί βάσει διάταξης νόμου που απαλλάσσει από την έκδοση οικοδομικής άδειας κατασκευές όπως ντουλάπια, γλάστρες και εικονοστάσια στα μπαλκόνια. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν, προχθές, η όλη κατασκευή να πάρει επικίνδυνη κλίση λόγω του βάρους των πέντε κύκλων και χθες να αφαιρεθεί το σύμβολο από τη βάση του.

https://www.hoc.gr/hocnews/

Το παράδοξο είναι, πάντως, ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συνεχίζει να έχει αναρτημένη στον ιστότοπό της, με προχθεσινή ημερομηνία (9/5/2023), θριαμβολογική ανακοίνωση με τίτλο «Οι ολυμπιακοί κύκλοι τοποθετήθηκαν ξανά στο Παναθηναϊκό Στάδιο». Στην ανακοίνωση η ΕΟΕ επιμένει ότι «οι κύκλοι, με ενέργειες της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, τοποθετήθηκαν και πάλι στο ίδιο σημείο όπως και παλαιότερα, επάνω από τη σφενδόνη του σταδίου και χωρίς καμία άλλη επέμβαση στο Καλλιμάρμαρο» και «υπενθυμίζουν την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα καθώς και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν το Παναθηναϊκό Στάδιο είχε φιλοξενήσει το άθλημα της τοξοβολίας και τον τερματισμό του μαραθωνίου δρόμου».

Φιλοξενείται, μάλιστα, δήλωση του προέδρου της ΕΟΕ, Σπ. Καπράλου, που «δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά και τη συγκίνησή του», ενώ ευχαριστεί το υπουργείο Πολιτισμού για την έκδοση των σχετικών αδειών. Στην ίδια ανακοίνωση, που παραμένει στη θέση της λες και δεν συνέβη κάτι, η ΕΟΕ ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Χρυσό Χορηγό της, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., και τον Υποστηρικτή της, ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε., «που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα του προέδρου της Επιτροπής Μάρκετινγκ, Νίκου Ιατρού, και με την πολύτιμη βοήθειά τους κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν οι κύκλοι».

……………………………………………………………………………………….