Πως ένας Αρμένιος έσπασε το ολυμπιακό ρεκόρ του αγαπημένου του Χίτλερ

TOP STORIES ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

Εικονογράφηση: myhistory.mirtesen.ru

«Πώς ο Sergo Ambartsumyan ξεπέρασε τον αγαπημένο του Χίτλερ»: η ιστορία ενός αθλητικού άθλου

Το Βερολίνο φιλοξένησε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. Στο τουρνουά άρσης βαρών, το τοπικό είδωλο Josef Manger κέρδισε, συναρπάζοντας τον Αδόλφο Χίτλερ: ο Φύρερ ήταν πολύ περήφανος που ο Γερμανός έγινε ο ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο, τονίζοντας για άλλη μια φορά την ανωτερότητα της Άριας φυλής.

Πληροφορίες για το ρεκόρ αναφέρθηκαν στον Ιωσήφ Στάλιν , ο οποίος ζήτησε επειγόντως να βρεθεί ένα άτομο στη Σοβιετική Ένωση που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα αποτελέσματα του Manger. Βρέθηκε ο Αρμένιος ισχυρός Σέργκο Χαμπαρτζουμιάν .

Σύμφωνα με το Sport24, ο Σέργκο γεννήθηκε στο χωριό Μπιστ της επαρχίας Ναχιτσεβάν της επαρχίας Εριβάν. Όταν το αγόρι ήταν επτά ετών, η οικογένειά του κατέφυγε στο Kislovodsk για να γλιτώσει από τη γενοκτονία. Μετά τον θάνατο της μητέρας τους, οι Ambartsumyans επέστρεψαν στο Μπιστ με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Αναζητώντας δουλειά, ο Sergo εργάστηκε στα ορυχεία Nesvetaevsky του Donbass, επισκεύασε τον σιδηρόδρομο Baku-Julfa και στη συνέχεια εργάστηκε στο γκαράζ του Yerevan NKVD.

Κάποτε, μπροστά από τον Λαϊκό Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Αρμενικής ΣΣΔ Khachik Mugdusi , ένας μηχανικός αυτοκινήτων σήκωσε ένα φορτηγό, καθορίζοντας έτσι το μέλλον του – ο τύπος στάλθηκε να κάνει άρση βαρών στον αθλητικό όμιλο της Ντιναμό.

Ο αθλητής άρχισε να προπονείται με τον Grigory Simonyan και σύντομα άρχισε να συλλέγει ρεκόρ και τίτλους, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του ισχυρότερου άνδρα στην ΕΣΣΔ για τρία συνεχόμενα χρόνια (1933-1935).

Και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, ο Ambartsumyan κλήθηκε στο Κρεμλίνο.

«Ο Σέργο και εγώ ήμασταν στο στρατόπεδο εκπαίδευσης όταν τον κάλεσαν στη Μόσχα για να δει τον ίδιο τον Στάλιν. Όλοι οι αθλητές που βρέθηκαν στο προπονητικό καμπ ανυπομονούσαν για την επιστροφή του. Λίγες μέρες αργότερα, έφτασε ο Σέργκο και άρχισε να λέει σε όλους όσοι είχαν συγκεντρωθεί: «Με φέρνουν, ντυμένο με οτιδήποτε καινούργιο, στο Κρεμλίνο στο γραφείο του Στάλιν και λένε: μπείτε, ο σύντροφος Στάλιν σας περιμένει. Μπαίνω στο γραφείο, είναι τόσο καιρό, ο σύντροφος Στάλιν κάθεται στην άλλη άκρη. Σηκώθηκε από την καρέκλα του, και επιτάχυνα λίγο για να φτάσω στον αρχηγό πιο γρήγορα. Εδώ ο Στάλιν, χαμογελώντας λίγο, είπε: «Σιγά, Κάτσο, θα σπάσεις το πάτωμα», και μου έσφιξε το χέρι σταθερά και μου πρόσφερε να καθίσω σε μια πολυθρόνα, ο ίδιος κάθισε απέναντί ​​μου.

Ο Στάλιν ρώτησε: «Σύντροφε Ambartsumyan, τι χρειάζεσαι για να ξεπεράσεις το ρεκόρ αυτής της φασιστικής Φάτνης;» Είπα: «Φαγητό, σύντροφε Στάλιν». Ο Στάλιν διέταξε να στείλει τον καλύτερο τότε Λετονό προπονητή Jan Sparre στην Αρμενία και να τους παράσχει μερίδες τροφίμων και όλο το απόθεμα και τον εξοπλισμό. – είπε ο τιμώμενος προπονητής της ΕΣΣΔ Σουρέν Μπαγντασάροφ .

Την άνοιξη του 1938, ο Σέργκο ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, ένα ιστορικό γεγονός επρόκειτο να λάβει χώρα στο Ερεβάν. Διαιτητές της διεθνούς κατηγορίας και άλλοι αξιωματούχοι έφτασαν στην κύρια πόλη της Αρμενίας και έγιναν μάρτυρες ενός νέου ρεκόρ: ο Ambartsumyan ξεπέρασε τα Ολυμπιακά αποτελέσματα του Munger κατά 7,5 κιλά (πάγκος – 136 κιλά, αρασέ – 130 κιλά, καθαρό και τράνταγμα – 166,5 κιλά).

Την επόμενη μέρα, το πρωτοσέλιδο του Krasny Sport ήταν στολισμένο με τον τίτλο : «Ο Αμπαρτσουμιάν κράτησε τον λόγο του που είχε δώσει στον σύντροφο Στάλιν. Το ρεκόρ του αστού αθλητή έπεσε. Ο πιο δυνατός άντρας στον κόσμο είναι ο Σέργκο μας».

Ο ίδιος ο αρσιβαρίστας έλαβε μια άλλη πρόσκληση στο Κρεμλίνο, όπου οδήγησε τη γιορτή, και έλαβε επίσης το Σήμα του Τάγματος της Τιμής από τον Στάλιν, ένα αμερικανικό γραμμόφωνο και ένα αυτοκίνητο M-1.

Sergo (Sarkis) Iskanderovich Ambartsumyan (1910−1983). Πρωταθλητής της ΕΣΣΔ στα βαρέα βάρη τρεις φορές (1933 – 1935), πέμπτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – 1946, έθεσε 1 παγκόσμιο ρεκόρ και 30 ρεκόρ ΕΣΣΔ. Συμμετείχε σε πανενωσιακούς διαγωνισμούς από το 1932 έως το 1951. Το 1938: ύψος – 184 cm, βάρος – 115 kg, στήθος – 123 cm, μηρός – 74 cm, δικέφαλος μυς – 45 cm.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………….