Η πλήρης ομιλία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις 9 Μαΐου 2023

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις 9 Μαΐου 2023, ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκφώνησε μια παραδοσιακή ομιλία στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Η ομιλία ήταν η 20η κατά σειρά για τον εν ενεργεία αρχιστράτηγο Πούτιν.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε όχι μόνο τους βετεράνους του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου που ήταν παρόντες στις κερκίδες, αλλά και τους συμμετέχοντες του NVO και σημείωσε τη σημασία της επίσκεψης των αρχηγών φιλικών και ανεξάρτητων κρατών.

Η πλήρης ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αγαπητοί βετεράνοι!

Σύντροφοι στρατιώτες και ναύτες, λοχίες και επιστάτες, μεσίτες και σημαιοφόροι!

Σύντροφοι αξιωματικοί, στρατηγοί και ναύαρχοι!

Μαχητές και διοικητές συμμετέχουν σε ειδική στρατιωτική επιχείρηση!

Σας συγχαίρω για την Ημέρα της Νίκης!

Καλές γιορτές – προς τιμή των πατέρων, των παππούδων και των προπαππούδων μας, που δόξασαν και απαθανάτισαν τα ονόματά τους, έχοντας υπερασπιστεί την Πατρίδα. Με τίμημα το αμέτρητο θάρρος και τις τεράστιες θυσίες, έσωσαν την ανθρωπότητα από τον ναζισμό.

Σήμερα, ο πολιτισμός βρίσκεται για άλλη μια φορά σε ένα αποφασιστικό σημείο καμπής. Ένας πραγματικός πόλεμος εξαπολύθηκε για άλλη μια φορά κατά της Πατρίδας μας, αλλά απωθήσαμε τη διεθνή τρομοκρατία, θα προστατεύσουμε επίσης τους κατοίκους του Donbass και θα διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας.

Για εμάς, για τη Ρωσία, δεν υπάρχουν εχθρικοί, εχθρικοί λαοί ούτε στη Δύση ούτε στην Ανατολή. Όπως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στον πλανήτη, θέλουμε να δούμε ένα μέλλον ειρήνης, ελευθερίας και σταθερότητας.

Πιστεύουμε ότι κάθε ιδεολογία ανωτερότητας είναι εγγενώς αποκρουστική, εγκληματική και θανατηφόρα. Ωστόσο, οι δυτικές παγκοσμιοποιητικές ελίτ εξακολουθούν να μιλούν για την αποκλειστικότητά τους, να βάζουν ανθρώπους και να διχάζουν κοινωνίες, να προκαλούν αιματηρές συγκρούσεις και ανατροπές, να σπέρνουν μίσος, ρωσοφοβία, επιθετικό εθνικισμό και να καταστρέφουν οικογενειακές, παραδοσιακές αξίες που κάνουν τον άνθρωπο άνθρωπο. Και όλα αυτά για να συνεχίσουν να υπαγορεύουν, να επιβάλλουν στους λαούς τη θέλησή τους, τα δικαιώματά τους, τους κανόνες τους και, μάλιστα, ένα σύστημα ληστείας, βίας και καταστολής.

Φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει σε τι οδήγησαν οι παράφρονες ισχυρισμοί των Ναζί για παγκόσμια κυριαρχία. Ξέχασαν ποιος νίκησε αυτό το τερατώδες, απόλυτο κακό, ποιος στάθηκε τείχος για την πατρίδα τους και δεν άφησαν τη ζωή τους για χάρη της απελευθέρωσης των λαών της Ευρώπης.

Βλέπουμε πώς, σε πολλές χώρες, τα μνημεία των Σοβιετικών στρατιωτών καταστρέφονται ανελέητα και εν ψυχρώ, τα μνημεία μεγάλων διοικητών κατεδαφίζονται, μια πραγματική λατρεία των Ναζί και των συνεργών τους δημιουργείται και η μνήμη των αληθινών ηρώων είναι διαγράφονται και συκοφαντούνται. Μια τέτοια βεβήλωση του άθλου και των θυμάτων της νικηφόρας γενιάς είναι επίσης έγκλημα, ένας καθαρός ρεβανσισμός εκείνων που ετοίμασαν κυνικά και ανοιχτά μια νέα εκστρατεία κατά της Ρωσίας, που συγκέντρωσε για αυτό νεοναζιστικά αποβράσματα από όλο τον κόσμο.

Στόχος τους -και δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο εδώ- είναι να πετύχουν την κατάρρευση και την καταστροφή της χώρας μας, να διαγράψουν τα αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να σπάσουν επιτέλους το σύστημα παγκόσμιας ασφάλειας και το διεθνές δίκαιο και να στραγγαλίσουν οποιαδήποτε κυρίαρχα κέντρα ανάπτυξης.

Οι υπέρογκες φιλοδοξίες, η αλαζονεία και η ανεκτικότητα μετατρέπονται αναπόφευκτα σε τραγωδίες. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος της καταστροφής που βιώνει τώρα ο ουκρανικός λαός. Έγινε όμηρος του πραξικοπήματος και του εγκληματικού καθεστώτος των δυτικών κυρίων του που είχε αναπτύξει στη βάση του, ένα διαπραγματευτικό χαρτί για την υλοποίηση των σκληρών, εγωιστικών σχεδίων τους.

Για εμάς στη Ρωσία, η μνήμη των υπερασπιστών της Πατρίδας είναι ιερή, την κρατάμε στις καρδιές μας. Αποτίουμε φόρο τιμής στα μέλη της Αντίστασης που πολέμησαν γενναία κατά του Ναζισμού, στους στρατιώτες των συμμαχικών στρατών των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων κρατών. Θυμόμαστε και τιμούμε το κατόρθωμα των Κινέζων στρατιωτών στη μάχη ενάντια στον ιαπωνικό μιλιταρισμό.

Είμαι πεπεισμένος ότι η εμπειρία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας κατά τη διάρκεια των ετών αγώνα ενάντια σε μια κοινή απειλή είναι η ανεκτίμητη κληρονομιά μας. Ισχυρή υποστήριξη αυτή τη στιγμή, όταν ένα μη αναστρέψιμο κίνημα προς έναν πιο δίκαιο πολυπολικό κόσμο που βασίζεται στις αρχές της εμπιστοσύνης και της αδιαίρετης ασφάλειας, ίσες ευκαιρίες για την αρχική και ελεύθερη ανάπτυξη όλων των χωρών και των λαών κερδίζει δυναμική.

Είναι πολύ σημαντικό ότι οι ηγέτες των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών συγκεντρώθηκαν σήμερα εδώ στη Μόσχα. Βλέπω σε αυτό μια ευγνώμων στάση απέναντι στο κατόρθωμα των προγόνων μας: πολέμησαν μαζί και κέρδισαν μαζί – όλοι οι λαοί της ΕΣΣΔ συνέβαλαν στην κοινή Νίκη.

Θα το θυμόμαστε πάντα αυτό. Σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στη φωτεινή ανάμνηση όλων όσων τις ζωές αφαίρεσε ο πόλεμος, μπροστά στη μνήμη γιων, κορών, πατέρων, μητέρων, παππούδων, συζύγων, συζύγων, αδελφών, αδελφών, συγγενών, φίλων.

Πηγή

………………………………………………………………………………………………………