Η Αρμενία υπολείπεται των 3.000.000: τα αποτελέσματα της απογραφής ονομάζονται καταστροφικά

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτογραφία: armenpress.am

Από τον Οκτώβριο του 2022, ο μόνιμος πληθυσμός της Αρμενίας ήταν 2 εκατομμύρια 928 χιλιάδες 914 άτομα. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει επίσης εκείνους τους ανθρώπους που ζουν συνήθως στη δημοκρατία, αλλά έλειπαν από τη χώρα για έως και ένα χρόνο. Η Στατιστική Επιτροπή της Αρμενίας δημοσίευσε τα προκαταρκτικά στοιχεία της περσινής απογραφής, εκτός από τον μόνιμο πληθυσμό, παρουσιάζει επίσης έναν δείκτη του πραγματικού πληθυσμού, αναφέρει σήμερα, 2 Μαΐου, το Radio Azatutyun (το αρμενικό τμήμα του Radio Liberty * είναι ξένο μέσα ενημέρωσης, αναγνωρισμένο ως ξένο πράκτορα στη Ρωσική  Ομοσπονδία ) .

Η προηγούμενη απογραφή πραγματοποιήθηκε το 2011. Με τα χρόνια, ο μόνιμος πληθυσμός της Αρμενίας μειώθηκε κατά περίπου 90 χιλιάδες, και ο πραγματικός πληθυσμός – κατά σχεδόν 233 χιλιάδες.

Η απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο είναι η τρίτη στην ιστορία της ανεξάρτητης Αρμενίας.

Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει μια εις βάθος ανάλυση των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2022, περιμένουν τα τελικά στοιχεία. Όμως η υπάρχουσα εικόνα περιγράφεται ήδη από αυτούς ως καταστροφική, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο εθνογεωγράφος Artashes Boyajyan ήταν ένας από τους άμεσους συμμετέχοντες στις δύο προηγούμενες απογραφές, ήταν ο ελεγκτής-μετρητής. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν μέχρι το 2018 ο πληθυσμός της Αρμενίας μειώθηκε λόγω της μετανάστευσης, τότε το ποσοστό γεννήσεων έγινε το κύριο πρόβλημα.

«Μετά το 2018, σε ορισμένες περιοχές της δημοκρατίας, ιδίως στην περιοχή Lori, καταγράφηκε δείκτης που υποδεικνύει αρνητικό ισοζύγιο φυσικής ανάπτυξης (του τοπικού πληθυσμού), δηλαδή ο αριθμός των γεννήσεων είναι κατώτερος από τον αριθμό των θανάτων. Ο ίδιος δείκτης καταγράφηκε στην περιοχή Shirak το 2020 και σε μια σειρά από άλλες περιοχές της δημοκρατίας. σημείωσε ο Μπογιατζιάν.

Τόσο οι πρώην όσο και οι σημερινές αρχές έθεσαν φιλόδοξους στόχους για τον εαυτό τους όσον αφορά την αύξηση του πληθυσμού της Αρμενίας. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο πρωθυπουργός Nikol Pashinyan , παρουσιάζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησής του μέχρι το 2050, μίλησε για τον στόχο αύξησης του πληθυσμού σε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια άτομα.

Ωστόσο, λέει ο Boyajyan, παρά αυτόν τον υψηλό στόχο, το κράτος δεν εφαρμόζει μια σοβαρή δημογραφική πολιτική με στόχο την εφαρμογή του.

«Στην τρέχουσα περίοδο γίνονται ορισμένα βήματα για την τόνωση της πληθυσμιακής αύξησης, αλλά αυτό δεν έχει ποιοτικό και ποσοτικό αποτέλεσμα». — αναφέρει ο ειδικός.

Συγκριτικά, ο πληθυσμός του Αζερμπαϊτζάν, της γειτονικής Αρμενίας , ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια το 2021 , ανερχόμενος σε 10.142.392 άτομα από την 1η Αυγούστου του ίδιου έτους.

Πηγή

………………………………………………………………………………………………………..