Πρωτομαγιά και βρεγμένο ψάρι από την Γερμανία

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αστυνομία δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι διαδηλωτές ήταν προετοιμασμένοι για ένοπλη εξέγερση. Και παρ’ όλο που δεν υπήρχαν στοιχεία, υποστήριξαν τις φήμες που ήθελαν ανθρώπους από τη Μόσχα να έχουν μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να ξεκινήσουν επανάσταση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γερμανίας αντιμετωπιζόταν ως τρομοκρατική και εγκληματική οργάνωση. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν βρέθηκαν όπλα σε κανένα μέλος του ΚΚΓ που συνέλαβαν.

Η βαρβαρότητα της ανταπόκρισης της αστυνομίας οδήγησε επίσης, σε περαιτέρω διάβρωση της εμπιστοσύνης του κοινού στην κυβέρνηση, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων (Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και Κομμουνιστικού Κόμματος) τραυματίστηκαν ανεπανόρθωτα από τα γεγονότα της Ματωμένης Πρωτομαγιάς.

Μέχρι σήμερα οι ανυποψίαστοι πολίτες ξεχνούν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γερμανίας είναι απαγορευμέμο, κάτι που θα μπορούσε να συμβολίζει ολόκληρο το γερμανικό έθνος, που δεν έχει συνειδητοποιήσει ακριβώς πόσο ακραία είναι η κατάσταση της υποβόσκουσας δικτατορίας (και) της τωρινής κυβέρνησης και πόσο λίγο απέχει η ολοκληρωτική, αυταρχική επικράτηση τών χρήσιμων ηλίθιων των γνωστών αγνώστων.

To 1929  η βία θεωρήθηκε ο μόνος τρόπος να λυθούν οι διαφορές και σε αυτό το κλίμα, οι χιτλερικές ομάδες είχαν αρχίσει ολοένα και να ενισχύονται. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 30 Ιανουαρίου του 1933, ο Χίτλερ έγινε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ καγκελάριος και επικεφαλής ενός νόμιμου κυβερνητικού συνασπισμού. Περισσότερα

Αυτήν ακριβώς την εκρηκτική ατμόσφαιρα αποτυπώνει ο Volker Kutscher στο ιστορικό θρίλερ «Βρεγμένο Ψάρι»

H γερμανική σειρά «Babylon Berlin» βασίζεται στα βιβλία του Kutscher.

  • Ο Kutscher απεικονίζει με επιτυχία την επικίνδυνη παρακμή των χρόνων της Βαϊμάρης, με το αίμα στους δρόμους του Βερολίνου και τους Ναζί να ετοιμάζονται να δράσουν.
    Sunday Times