Ο Σι Τζινπίνγκ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) Xi Jinping - RIA Novosti, 1920, 26/04/2023
© RIA Novosti / Alexey Nikolsky Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) Xi Jinping. Φωτογραφία αρχείου

Ο Σι Τζινπίνγκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Volodymyr Zelensky, μετέδωσε η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας.
.
«Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχαν τηλεφωνική συνομιλία», αναφέρει το δημοσίευμα του KCNA.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunying, το Κίεβο ανέλαβε την πρωτοβουλία.
.
Στο δελτίο τύπου της, η κινεζική πλευρά σημείωσε ότι το Πεκίνο ήταν «πάντα στο πλευρό της ειρήνης» στην ουκρανική κρίση και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματίσει τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό. Υποδεικνύεται επίσης ότι η ΛΔΚ θα στείλει τον ειδικό της εκπρόσωπο στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες για διαβουλεύσεις σχετικά με την πολιτική ρύθμιση.
“Η επιθυμία της Κίνας να αναπτύξει σχέσεις με την Ουκρανία είναι συνεπής και σαφής. Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η διεθνής κατάσταση, η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για την προώθηση της αμοιβαία επωφελούς διμερούς συνεργασίας”, δήλωσε ο Σι.
.
Το γραφείο του Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνομιλία «μακροχρόνια και ουσιαστική». Το Κίεβο ανακοίνωσε επίσης το διορισμό πρέσβη, αλλά δεν διευκρίνισε την ταυτότητα του διπλωμάτη. Η Ουκρανία δεν είχε πρεσβευτή στην Κίνα από τον θάνατο του προηγούμενου εκπροσώπου, Σεργκέι Καμίσεφ, τον Φεβρουάριο του 2021.
.
Με τη σειρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη συνομιλία των πολιτικών, είπε ότι «οποιαδήποτε έκκληση για ειρήνη δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις ελεγχόμενες από τις ΗΠΑ μαριονέτες στο Κίεβο». Το υπουργείο πιστεύει ότι οι ουκρανικές αρχές εξακολουθούν να “επιδεικνύουν την απόρριψη οποιωνδήποτε υγιών πρωτοβουλιών”
.
Η ΛΔΚ πρότεινε το ειρηνευτικό της σχέδιο τον Φεβρουάριο. Περιλαμβάνει 12 σημεία, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός, του σεβασμού των νόμιμων συμφερόντων όλων των χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της διευθέτησης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μεγάλο μέρος αυτής της πρωτοβουλίας μπορεί να ληφθεί ως βάση για μια διευθέτηση «όταν η Δύση και το Κίεβο είναι έτοιμα για αυτό».

………………………………………………………………………………………………………