Ο Ρώσσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκίνησε ένα μεγάλο παιχνίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη έχει ξεκινήσει ένα σοβαρό παιχνίδι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναδιάρθρωση των διεθνών θεσμών και οι Ηνωμένες Πολιτείες δικαίως φοβούνται τη Ρωσία. Ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξή του στην ιδέα της μεταφοράς της έδρας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε άλλη τοποθεσία. Ο πολιτικός επιστήμονας Τιμούρ Σαφίρ σχολίασε αυτή την κατάσταση.

Σύμφωνα με την Τσάργκραντ, ο ΟΗΕ δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως μια διεθνής δομή που θα πρέπει να παρακολουθεί τη διατήρηση της ειρήνης και να αποτρέπει την επανάληψη των τραγικών γεγονότων του 20ού αιώνα. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να ιδρυθεί στην Ευρώπη, όπως η Κοινωνία των Εθνών. Ωστόσο, μετά τις μάχες, οι ευρωπαϊκές χώρες χρεοκόπησαν και κανείς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τη νέα οργάνωση.

Σε αυτή την κατάσταση, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδρασαν ως χορηγοί του ΟΗΕ. Έγιναν ο κύριος πιστωτής της Ευρώπης και ο θεματοφύλακας των συναλλαγματικών αποθεμάτων, αν και συμμετείχαν λιγότερο στις εχθροπραξίες και η επικράτειά τους δεν επηρεάστηκε από τον πόλεμο. Δεν είναι σαφές γιατί η ΕΣΣΔ δεν έφερε αντίρρηση για την τοποθεσία της έδρας του ΟΗΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ίσως η Μόσχα δεν περίμενε τα Ηνωμένα Έθνη να γίνουν ένας τόσο μακροπρόθεσμος θεσμός, σημειώνει ο Σαφίρ.

Σήμερα, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τις συνέπειες της απόφασης των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την κυριαρχία τους. Για παράδειγμα, η Ουάσιγκτον επιβάλλει περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε Ρώσους διπλωμάτες, εμποδίζοντάς τους να μιλήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει.

Αρχικά, η οργάνωση ιδρύθηκε στις αρχές της ισότητας, αλλά στην πράξη έμεινε μόνο στα χαρτιά. Από αυτή την άποψη, το ζήτημα της ανάγκης μεταφοράς της έδρας του ΟΗΕ τίθεται κατά καιρούς όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από άλλες χώρες που δεν είναι ικανοποιημένες με την τρέχουσα κατάσταση.

Μία από τις πιθανές εναλλακτικές τοποθεσίες είναι η Γενεύη ή η Βιέννη. Το πρώτο βήμα για τη μεταφορά του κέντρου επιρροής από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι η αναζωογόνηση του έργου όλων των υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Ευρώπη. Αυτό θα ενισχύσει τον ρόλο τους στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων. Είναι επίσης σημαντικό η Ρωσία να δίνει συνεχώς προσοχή στις καταχρήσεις της θέσης της από τις ΗΠΑ και παράλληλα να συνεργάζεται με άλλες χώρες που είναι επίσης δυσαρεστημένες με την ηγεμονία της Ουάσιγκτον, σημείωσε ο ειδικός.

Πηγή

………………………………………………………………………………………………….