Η First Republic Bank, μαζί με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, προσπαθεί να βρει μια λύση που θα της επέτρεπε να σταθεροποιήσει τις δραστηριότητές της, γράφουν οι Financial Times. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο τόσο πλήρους όσο και μερικής πώλησης της επιχείρησης.
Τη Δευτέρα, η First Republic δημοσίευσε την έκθεσή της για το πρώτο τρίμηνο, αναφέροντας μια απότομη εκροή κεφαλαίων πελατών εν μέσω της κρίσης του Μαρτίου στον κλάδο. Οι τραπεζικές καταθέσεις στις 31 Μαρτίου ήταν 104,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένες κατά 41% από τα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διασώθηκαν από 11 μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ στην Πρώτη Δημοκρατία.
Η τράπεζα σημείωσε ότι οι καταθέσεις σταθεροποιήθηκαν τον Απρίλιο. Παράλληλα, είπε ότι εξετάζει «στρατηγικές επιλογές» για την επιχείρησή του.
Μεταξύ των βασικών επιλογών που εξετάζονται είναι η διάσωση της Πρώτης Δημοκρατίας από ορισμένες από τις μεγάλες τράπεζες που την έχουν διασώσει στο παρελθόν, καθώς και η μετάβασή της στον έλεγχο της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), ενώ παρέχει εγγυήσεις επιστροφής χρημάτων σε όλους τους καταθέτες, όπως συνέβη, αναφέρουν πηγές των FT, στην περίπτωση της Silicon Valley Bank.
Η τράπεζα θα καλωσόριζε «τη συγκέντρωση των αρμόδιων μερών από την κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης», είπε μια πηγή στους FT.
Πηγές του Bloomberg ανέφεραν ότι η First Republic εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ 50 και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων στεγαστικών δανείων και ομολόγων, για να βγει από την κρίση.
Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου, της Federal Reserve και του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με την Πρώτη Δημοκρατία, αναφέρουν πηγές των FT. Παράλληλα, σύμφωνα με αυτούς, η κυβέρνηση δεν αναμένει διεύρυνση της κρίσης στον τραπεζικό τομέα λόγω της σημερινής κατάστασης.
Η First Republic υποχώρησε 49% την Τρίτη, αλλά ο δείκτης KBW Bank, ο οποίος περιλαμβάνει χαρτιά από 24 αμερικανικές τράπεζες, υποχώρησε μόλις 4%. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας έχει υποχωρήσει περισσότερο από 93%.
………………………………………………………………………………………………………