ΗΠΑ. Η υπουργός Οικονομικών λέει ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει το όριο χρέους «χωρίς δεσμεύσεις».

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει το όριο χρέους «χωρίς δεσμεύσεις».
Τζάνετ Γέλεν Φωτογραφία: Anna Moneymaker/Getty Images

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ανακοίνωσε τις σοβαρές συνέπειες που περιμένουν την οικονομία των ΗΠΑ εάν το Κογκρέσο δεν λύσει το πρόβλημα του ορίου του εθνικού χρέους.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι απίθανο να μπορέσει να συνεχίσει να πληρώνει εκατομμύρια Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών στρατιωτικών, καθώς και ηλικιωμένων που εξαρτώνται από την κοινωνική ασφάλιση», είπε η Γέλεν κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Εμπορικό Επιμελητήριο της κομητείας Σακραμέντο την Τρίτη.

Οι αμερικανοί νομοθέτες απέχουν ακόμη πολύ από μια συμφωνία που θα ανέβαζε το ανώτατο όριο του εθνικού χρέους από το τρέχον επίπεδο των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να ξεμείνει από ευκαιρίες να πληρώσει λογαριασμούς και να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος το καλοκαίρι.

Οι ειδικοί της BofA Global Research αναμένουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι την 1η Αυγούστου ή ακόμα και στα τέλη Ιουλίου, σημειώνει το Market Watch. Η Goldman Sachs δεν αποκλείει αυτό να συμβεί και νωρίτερα – αρχές Ιουνίου, εάν τα φορολογικά έσοδα του υπουργείου Οικονομικών δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες.

Οι ειδικοί της JPMorgan βλέπουν έναν «σημαντικό» κίνδυνο τουλάχιστον μιας τεχνικής χρεοκοπίας για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.

«Μακροπρόθεσμα, μια χρεοκοπία θα οδηγήσει σε σταθερή αύξηση του κόστους δανεισμού», είπε η Yellen.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι, δήλωσε ότι οποιαδήποτε αύξηση του ορίου του εθνικού χρέους, σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικάνους, θα πρέπει να συνοδεύεται από περικοπές δαπανών. Το τελευταίο σημείο δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών.

Η Yellen πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει το ανώτατο όριο του εθνικού χρέους ή ακόμη και να εγκαταλείψει το όριο “χωρίς όρους”.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο σχεδιάζουν να ψηφίσουν για την αύξηση του ανώτατου ορίου του εθνικού χρέους την Τετάρτη.

Πηγή

…………………………………………………………………………………………………………