Ένας Ρώσσος, ονειρεύτηκε να γίνει αντί-Ηρακλής !! Θέλησε να φράξει τον Βερίγγειο Πορθμό !!

Technology ΑΡΘΡΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

ΑΛΦΕΙΟΣ : Αν κάποτε, όπως λένε, στο απώτατο παρελθόν, ο Ηρακλής έσκισε τη γη στις παρυφές της οροσειράς του Άτλαντα, στις Ηράκλειες Στήλες (σήμερα Γιβραλτάρ), προκαλώντας την εισροή των υδάτων του Ατλαντικού Ωκεανού στη λεκάνη της Μεσογείου, ενώ στα ανατολικά, άνοιξε ο Βόσπορος, που πλημμύρησε την Αιγηίδα και έμεινε στην ιστορία ως ο κατακλυσμός του Δάρδανου …

… Ένας Ρώσσος, ονειρεύτηκε να μοιάσει στον Ηρακλή !!! Ή να κάνει τον αντί Ηρακλή !!! Ονειρεύτηκε, λένε, να φράξει τον Βερίγγειο Πορθμό !!

…………….

Το μεγαλειώδες έργο της ΕΣΣΔ, το οποίο δεν έμελλε να πραγματοποιηθεί: η κατασκευή ενός φράγματος στο στενό του Βερίγγειου

Για να διορθώσει αυτό το «λάθος της φύσης», ο Σοβιετικός μηχανικός Pyotr Borisov στα τέλη της δεκαετίας του 1950 συνέλαβε την ιδέα της χρήσης της ατομικής ενέργειας.

Στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας ο καιρός είναι πολύ πιο κρύος σε σύγκριση με τα ίδια γεωγραφικά πλάτη στην Ευρώπη . Για παράδειγμα, στις βόρειες πόλεις της Νορβηγίας, η θερμοκρασία δεν πέφτει σχεδόν ποτέ κάτω από τους -18 βαθμούς Κελσίου και στο Norilsk -40 βαθμούς Κελσίου είναι κάτι συνηθισμένο. Αυτό οφείλεται στο Ρεύμα του Κόλπου , του οποίου τα ζεστά νερά ξεβράζουν την Ευρώπη, αλλά διαλύονται στον Αρκτικό Ωκεανό , εκτοπισμένο από τα ψυχρά ρεύματα του Ειρηνικού. Για να διορθώσει αυτό το «λάθος της φύσης», ο Σοβιετικός μηχανικός Pyotr Borisov στα τέλη της δεκαετίας του 1950 συνέλαβε την ιδέα της χρήσης της ατομικής ενέργειας .

Ο Μπορίσοφ, αποδέκτης του Βραβείου Στάλιν , δεν ήταν αβάσιμος ονειροπόλος. συγκέντρωσε όλα τα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή και υπολόγισε προσεκτικά το έργο. Πρότεινε την κατασκευή ενός φράγματος από τις ακτές της ΕΣΣΔ στην Αλάσκα μέσω του Βερίγγειου Στενού , το οποίο όχι μόνο θα εμπόδιζε τη ροή των υδάτων του Ειρηνικού, αλλά θα αντλούσε επίσης εκατομμύρια κυβικά μέτρα αρκτικού νερού, δίνοντας στο Ρεύμα του Κόλπου μια διαδρομή προς τις βόρειες ακτές. της ΕΣΣΔ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μπορίσοφ, η κατασκευή του φράγματος θα διαρκούσε 8-10 χρόνια, το συνολικό κόστος του έργου θα ήταν 22 δισεκατομμύρια ρούβλια και η πυρηνική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί ευρέως. Συγκεκριμένα, σχεδίαζε να κατασκευάσει δύο πυρηνικούς σταθμούς για την τροφοδοσία των τεράστιων αντλιών. Θα παρείχαν ενέργεια σε δύο πόλεις 50.000 κατοίκων η καθεμία, των οποίων ο πληθυσμός θα εργαζόταν στο φράγμα και στο πυρηνικό εργοστάσιο. Οι πόλεις θα συνδέονταν με αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρόμους, τα τρένα στα οποία θα κινούνταν με ατομική έλξη. Οι Αμερικανοί και οι Καναδοί ειδικοί έπρεπε να ζήσουν σε μια πόλη και οι Σοβιετικοί ειδικοί σε μια άλλη.

Το φράγμα, μήκους 86 χιλιομέτρων και βάθους έως και 59 μέτρων, υποτίθεται ότι θα έφραζε εντελώς το στενό του Βερίγγειου. Ως αποτέλεσμα, θα ήταν δυνατό να καλλιεργηθούν πορτοκάλια στη Γιακουτία και να λιώσουν οι πάγοι και το χιόνι του Καναδά και της Αλάσκας .

Η Σοβιετική Ένωση από μόνη της δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτό το έργο, έστω και μόνο επειδή το φράγμα έπρεπε να τελειώσει στην Αλάσκα, στην επικράτεια των ΗΠΑ. Επιπλέον, η μεγαλειώδης κλίμακα του έργου απαιτούσε τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ προέκυψαν οι δυσκολίες .

Πρώτον, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η προσοχή επικεντρώθηκε όχι μόνο στα θετικά αποτελέσματα, αλλά και στην παγκόσμια αρνητική επίδραση της κατασκευής μιας τέτοιας κυκλώπειας δομής που θα άλλαζε την κυκλοφορία του νερού στους ωκεανούς.

Αντί το ζεστό νερό να ρέει σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, θα μπορούσε να είχε τελειώσει όχι μόνο με ένα κρύο στην Καλιφόρνια , αλλά και με μια νέα εποχή παγετώνων σε ολόκληρη τη Γη λόγω της κλιματικής διαταραχής και των μη αναστρέψιμων συνεπειών που προκαλούνται από τη μαζική μεταφορά των υδάτων της Αρκτικής και την πιθανή απώλεια του Ρεύματος του Κόλπου. Ίσως δεν θα είχε διεισδύσει στον Αρκτικό Ωκεανό, όπως ήλπιζε ο Μπορίσοφ, αλλά, αντίθετα, θα είχε εξαφανιστεί εντελώς.

Το δεύτερο, όχι λιγότερο καταστροφικό σενάριο είναι το λιώσιμο του πάγου και του μόνιμου παγετού, που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα, ενισχύοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, μια νέα ανακούφιση θα προέκυπτε με τη βύθιση τεράστιων περιοχών κάτω από το νερό και μια αλλαγή στα περιγράμματα των ηπείρων. Το κλίμα της Γης θα μπορούσε να γίνει ακατάλληλο για ζωή.

Το έργο είχε και πολιτική διάσταση. Ο Ψυχρός Πόλεμος κέρδιζε δυναμική και η σύγκρουση μεταξύ των δύο συστημάτων επιδεινώθηκε από γεγονότα όπως η κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου , το περιστατικό με κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2, η κρίση των πυραύλων της Κούβας , που έφερε τον πολιτισμό στα πρόθυρα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. … Δεν υπήρχε χρόνος για ειρηνική συνεργασία μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Το έργο του φράγματος παρέμεινε μόνο μια ανάπτυξη που δεν προοριζόταν να πραγματοποιηθεί...

Πηγή

…………………………………………………………………………………………………