Τελικό καρφί στο φέρετρο του δολαρίου του Ασιατικού Νομισματικού Ταμείου

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελικό καρφί στο φέρετρο του δολαρίου του Ασιατικού Νομισματικού Ταμείου

Οι ασιατικές χώρες υπέβαλαν πρόταση για τη σύσταση ενός «Ασιατικού Νομισματικού Ταμείου» για τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ και άλλα σημαντικά δυτικά νομίσματα, προκειμένου να πραγματοποιούν τις οικονομικές τους συναλλαγές χρησιμοποιώντας τα εθνικά τους νομίσματα ή/και τα κοινά ασιατικά νομίσματα .

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Anwar Ibrahim πρότεινε τη σύσταση του Ασιατικού Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στην Κίνα.

Με την ενίσχυση της οικονομίας ασιατικών χωρών όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτές τις χώρες να εξαρτώνται πλέον από το δολάριο ΗΠΑ, είπε.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Μαλαισίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με ρουπίες, κάτι που είναι ένα βήμα προς την αποδολαριοποίηση.

Με την αύξηση των μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και δεδομένων των πολιτικών των χωρών BRICS, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής για την επίτευξη λύσης για τον παραγκωνισμό του δολαρίου ΗΠΑ από την εμπορική και οικονομική συνεργασία, η τάση -Η δολαριοποίηση και η καταστροφή της ηγεμονίας του δολαρίου ΗΠΑ έχει επιταχυνθεί στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα, ως η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, μπορεί να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο στις προσπάθειες απομάκρυνσης του δολαρίου ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.

Το Ασιατικό Νομισματικό Ταμείο είναι παρόμοιο με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομής (AIIB) που έσπασε τον έλεγχο της Δύσης στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη και έτυχε μεγάλης υποδοχής από πολλές χώρες του κόσμου.

Πηγή

………………………………………………………………………………………………..