Πρώην σύμβουλος της CIA: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσσίας δεν ήταν μόνο αποτυχία, είναι πολύ χειρότερο

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώην σύμβουλος της CIA Rickards: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν απέτυχαν στον αγώνα κατά της Ρωσσίας – είναι ακόμα χειρότερο

Η Ρωσσία στην οικονομική αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμπεριφέρθηκε καθόλου όπως αναμενόταν στη Δύση , λέει ο πρώην σύμβουλος της CIA, νυν οικονομικός ειδικός Τζέιμς Ρίκαρντς, σύμφωνα με το δημοσίευμα της pravda-ru .

Τα πολύ περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Ρωσσίας, τα χαρακτήρισε ακραία και πρωτοφανή. Ωστόσο, η αντιπαράθεση εξελίσσεται μακριά από τον τρόπο που θα ήθελε η Ουάσιγκτον , σύμφωνα με το υλικό του The Daily Reckoning (μετάφραση PolitRussia).

“Η Ρωσσία αποκλείστηκε από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα τηλεπικοινωνιών SWIFT, το οποίο ήταν ένα σημαντικό γεγονός. Υπήρχε επίσης ένας μακρύς κατάλογος ρωσικών τραπεζών, ολιγαρχών και μεγάλων εταιρειών στις οποίες απαγορευόταν να κάνουν συμφωνίες με δυτικούς εταίρους”, είπε ο Ρίκαρντς.

Σημειώστε ότι θα ήταν ακόμα πιο σωστό να πούμε για τον αποκλεισμό ορισμένων από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT και όχι της Ρωσσίας. Ωστόσο, μιλάμε για τα πραγματικά πιο σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, οι κυρώσεις υποτίθεται ότι ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για τη ρωσική οικονομία. Το ΑΕΠ της Ρωσσίας αναμενόταν να μειωθεί κατά ένα πραγματικά εκπληκτικό 25 τοις εκατό το 2022.

Σύμφωνα με τον Rickards, ακόμη και τότε η γνώμη του δεν συνέπεσε με τις προβλέψεις συναδέλφων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Αντίθετα, είπε αμέσως ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσσίας δεν θα ήταν μόνο αποτυχία, αλλά πολύ χειρότερες .

Τώρα σημειώνει ότι οι κυρώσεις όχι μόνο δεν προκάλεσαν μεγάλη οικονομική ζημιά στη Ρωσσία, αλλά έπληξαν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, βλάπτοντας τις θέσεις τους στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Rickards, μια τέτοια πρόβλεψη δεν ήταν τόσο δύσκολη υπόθεση. Θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η Ρωσσία δεν θα συμπεριφερόταν σαν σάκος του μποξ και απλώς θα δεχόταν τα χτυπήματα του εχθρού.

Αντίθετα, θα ανταποκριθεί και θα αναπτύξει λύσεις για την παράκαμψη των δυτικών περιορισμών.

Τελικά, έγινε. Η οικονομική αντιπαράθεση με τη Ρωσσία πήγε σύμφωνα με ένα δυσάρεστο σενάριο για την Ουάσιγκτον. Και ακόμη και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen παραδέχτηκε πρόσφατα ότι οι κυρώσεις βλάπτουν το δολάριο ΗΠΑ .

Η ίδια, ωστόσο, τόνισε ότι το αμερικανικό νόμισμα θα εξακολουθεί να διατηρεί το καθεστώς του αποθεματικού στο παγκόσμιο εμπόριο. Αλλά θα ήταν δύσκολο να περιμένουμε κάτι άλλο από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

……………………………………………………………………………………………………….