Ο Λαβρόφ πραγματοποιεί περιοδεία στη Λατινική Αμερική

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ - RIA Novosti, 1920, 17.04.2023
© Φωτογραφία: υπηρεσία τύπου του ρωσσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο Ρώσσος υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί περιοδεία στη Λατινική Αμερική από τις 17 έως τις 21 Απριλίου
.
Ο Ρώσσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποιεί ταξίδι στη Λατινική Αμερική, από τις 17 έως τις 21 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα επισκεφθεί τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα, ανακοίνωσε το ρωσσικό υπουργείο Εξωτερικών.
.
Όπως σημειώνεται στο υπουργείο, ο Λαβρόφ περιμένει ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής και υπουργούς Εξωτερικών.
.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο RIA Novosti, στην ανακοίνωση του το ρωσσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη Λατινική Αμερική περιοχή φιλική προς τη Ρωσσία, όπου διαμορφώνεται ένα από τα κέντρα του πολυπολικού κόσμου, με το οποίο η Μόσχα σκοπεύει να συνεργαστεί εποικοδομητικά χωρίς καμία εξωτερική επιταγή. Το υπουργείο σημείωσε επίσης την εμφάνιση νέων ευκαιριών για την ανάπτυξη μιας κερδοφόρας εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ρωσσίας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
.
Όπως τόνισε ο ίδιος ο Λαβρόφ σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την παραμονή της επίσκεψής του στη βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de São Paulo και στο μεξικάνικο περιοδικό Buzos, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι ένας πολύτιμος τομέας της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας, που δεν πρέπει να γίνει αρένα για τον ανταγωνισμό εξουσίας . Η συνεργασία της Ρωσσίας με τη Λατινική Αμερική, τόνισε ο Λαβρόφ, βασίζεται στον πραγματισμό και την απουσία ιδεολογίας, ενώ δεν στρέφεται εναντίον κανενός.
.
Η Μόσχα, πρόσθεσε ο Λαβρόφ, υπερασπίζεται την ενότητα, την πολιτική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα των κρατών της περιοχής.
Ο υπουργός υπενθύμισε επίσης ότι παρά τις δυτικές κυρώσεις και τις πιέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2022, οι συνολικές εξαγωγές της Ρωσσίας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική αυξήθηκαν κατά 3,8%, και οι προμήθειες σιταριού αυξήθηκαν κατά 48,8%, δηλαδή σχεδόν κατά μιάμιση φορά.
Η Ρωσσία είναι ανοιχτή στην ενίσχυση των δεσμών με εκείνες τις χώρες που είναι έτοιμες να συνεργαστούν στη βάση της ισότητας, της ειλικρίνειας, του αμοιβαίου σεβασμού και της εκτίμησης των συμφερόντων, τόνισε ο Λαβρόφ.

……………………………………………………………………………………………..