Σε ποιον θα κρεμάσει η Ευρώπη όλα της τα χρέη;

ΑΡΘΡΑ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες - RIA Novosti, 1920, 04/06/2023
Nadezhda Sarapina. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φοβάται μια κρίση χρέους στην ΕΕ και προτείνει να συνδυαστούν οι κρατικές υποχρεώσεις σε ένα κοινό δάνειο με την έκδοση ομολόγων χωρίς κίνδυνο αξίας περίπου 15% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Θα ελέγχονται από μια υπερεθνική δομή – τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχείρισης Χρέους. Ποιος και πώς θα πρέπει να πληρώσει – στο υλικό RIA Novosti.
.

Ιδέα από το παρελθόν

Παρά τις δηλώσεις για άφθαρτη ενότητα, η ΕΕ είναι ένας όμιλος χωρών με διαφορετικές οικονομίες, προϋπολογισμούς και ένα νόμισμα. Η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να εκδίδει χρήματα, αλλά κάθε κράτος μπορεί να ξοδέψει και να δανειστεί χρήματα. Η πανδημία, το άλμα στις τιμές της ενέργειας, η διακοπή των logistics αποδείχθηκαν τεράστιο κόστος. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό χρέος μέχρι το τέλος του 2022 πλησίασε το 100% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, στην Ιταλία – πάνω από 150 τοις εκατό, στην Ισπανία και τη Γαλλία – πάνω από 110. Και η Συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει το πολύ 60 τοις εκατό.
.
Μπορεί ακόμη και να πάει στην προεπιλογή. Η ηγεσία της ΕΕ σκοπεύει να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο «με κάθε κόστος». Οι ειδικοί του ΔΝΤ πιστεύουν ότι το ενιαίο σύστημα χρέους θα αυξήσει τη σταθερότητα της οικονομίας και θα μειώσει τις υποχρεώσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Φινλανδίας και του Βελγίου στο 26% του ΑΕΠ.
Οι συντάκτες αυτής της ιδέας παραδέχονται ότι εκμεταλλεύτηκαν την εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα τέλη του 18ου αιώνα, τα χρέη των επιμέρους κρατών μετατράπηκαν σε γενικά ομοσπονδιακά. Υπολογισμός μείωσης του κόστους των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης και ανακατανομής τους.
.

Το χρέος καλή σειρά αξίζει άλλη

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιος και πόσα θα πληρώσει. Οι χώρες με μικρά χρέη ενδέχεται να λάβουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Προηγουμένως, τον ρόλο των ομολόγων χωρίς κίνδυνο είχαν γερμανικά ομόλογα, αξιόπιστα λόγω της ανεπτυγμένης παραγωγής στη Γερμανία. Τώρα όμως οι επιχειρήσεις κλείνουν σε όλη την Ευρώπη και η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.
.
Ένας άντρας περνά δίπλα από ένα περίπτερο που πουλούσε πετσέτες με τη μορφή τραπεζογραμματίων ευρώ στην Αθήνα - RIA Novosti, 1920, 04/03/2023
© AP Photo / Θανάσης Σταυράκης Ένας άνδρας περνά μπροστά από ένα περίπτερο που πουλούσε πετσέτες σε σχήμα τραπεζογραμματίων ευρώ στην Αθήνα
.
Υπάρχουν προβλήματα με τον τραπεζικό τομέα στην ΕΕ, δεν υπάρχουν αρκετά κεφάλαια. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κεντρική ευθύνη θα καθησυχάσει τους επενδυτές, αλλά οι χρηματοδότες δεν είναι σίγουροι για αυτό.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν: τα ίδια τα κρατικά ομόλογα είναι ένα ασφαλές, συντηρητικό μέσο. Τα έσοδα από αυτά κατευθύνονται στα κύρια έξοδα: ενοίκια γραφείων, μισθοί υπαλλήλων. Τα μπόνους κερδίζονται από ριψοκίνδυνα μέσα – μετοχές. Ακόμη και σε περίπτωση αποτυχημένων επενδύσεων, η σταθερότητα εξασφαλίζεται από ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Τώρα τα ευρωομόλογα δεν είναι ελκυστικά με αυτή την ιδιότητα.
.
Ο Alexander Razuvaev, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Guild of Financial Analysts and Risk Manager, εξηγεί ότι δεν αξίζει να αγοράσετε μακροπρόθεσμους τίτλους κατά την περίοδο αύξησης των επιτοκίων – υπάρχει μεγάλη πιθανότητα απώλειας χρημάτων. “Είναι ασφαλέστερο να κάνετε απλώς κατάθεση, το καλύτερο από όλα με τη δυνατότητα ανάληψης κεφαλαίων ανά πάσα στιγμή. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο, αλλά είναι εγγυημένο ότι δεν θα χάσετε τίποτα και τα ομόλογα κοστίζουν ακριβώς όσο θα δώσει η αγορά για αυτά. Αυτό είναι ριψοκίνδυνο», λέει.
.
Επιπλέον, οι επενδυτές, ειδικά από την Ασία και την Ανατολή, μπορεί να αποθαρρυνθούν από το ρωσικό προηγούμενο. Ούτε οι Κινέζοι ούτε οι Άραβες θα θέλουν να επενδύσουν στην Ευρώπη υπό την απειλή σύλληψης. Λαμβάνοντας υπόψη την πίεση των ΗΠΑ στους εταίρους, η δυσπιστία είναι απολύτως δικαιολογημένη. “Φυσικά, υπάρχει μια επιλογή να εξαναγκάσετε τους ανθρώπους να αγοράσουν, αλλά η πρακτική δείχνει ότι οτιδήποτε δεν είναι σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς καταλήγει σε αποτυχία”, σημειώνει ο Razuvaev.
.

ανησυχίες της ΕΕ

Τον Νοέμβριο, το Bloomberg επέστησε την προσοχή στο τεράστιο χρέος και την εξαιρετικά επισφαλή θέση της ΕΕ. Οι αρχές έλαβαν συμβουλές να προετοιμάσουν έναν μηχανισμό για κρατική χρεοκοπία – τη μεταφορά κρατικών υποχρεώσεων σε ιδιώτες πιστωτές προκειμένου να προστατεύσουν τους φορολογούμενους.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια τραπεζική κρίση θα ακολουθήσει μια κρίση χρέους. Το ΔΝΤ προσπαθεί να στηρίξει προβληματικά κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Αλλά το σχέδιο μπορεί να μην λειτουργήσει. “Φυσικά, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το σχέδιο ως αναξιόπιστο. Αλλά οι αμερικανικοί τίτλοι παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία από τη Ρωσία, και ποια χώρα θα απαντήσει για τα ομόλογα της ΕΕ; Ποιανού είναι αυτά τα χρέη;” λέει ο Ραζουβάεφ.
.
Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς - RIA Novosti, 1920, 04/03/2023
© AP Photo / Markus Schreiber
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ΕΕ δεν σκέφτεται μακροπρόθεσμα, αλλά προσπαθεί μόνο να επιβιώσει. Ως αποτέλεσμα, τα δημόσια χρέη θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται – άλλωστε θα κρεμαστούν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ούτως ή άλλως. Και θα υπάρχει μια οικονομική πυραμίδα.
.
Ο οικονομολόγος Λεονίντ Χαζάνοφ πιστεύει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους δεν θα ξεπεράσει την κρίση. Πρώτα απ ‘όλα, τα μικρά κράτη με αδύναμες οικονομίες θα υποφέρουν, οι χρεοκοπίες τους θα προκαλέσουν χιονοστιβάδα μη πληρωμών σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Γερμανία, η οποία έχει διατηρήσει τουλάχιστον ένα μέρος του πραγματικού τομέα, θα πληγεί επίσης. Οι ανακατανεμημένες υποχρεώσεις θα επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη κατάσταση, θα επιταχύνουν το κλείσιμο και τη μεταφορά μεταποιητικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Πηγή