3 Απριλίου 1821. Μάχες Πύργου, Επιταλίου, Λαντζοΐου. Ο πρώτος φόρος αίματος των Ελλήνων στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα.

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

filesepanastasi_1821_472061820

ΑΛΦΕΙΟΣ : ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ …

https://alfeiospotamos.gr/2023/03/17

Ως και τις αρχές του 19ου αιώνα η Ηλεία υπαγόταν στο Βιλαέτι (επαρχία) της Γαστούνης. Όμως στην συνέχεια ο Πύργος με 9 ακόμη χωριά αποσχίστηκε και δημιουργήθηκε το Βιλαέτι του Πύργου. Το Βιλαέτι του Πύργου ήταν συγκριτικά πιο προνομιακό από το Βιλαέτι της Γαστούνης μιας και του είχε παραχωρηθεί από τον Σουλτάνο ειδική άδεια για την μη καταβολή φόρων. Σαν αποτέλεσμα αυτής της ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Σουλτάνο, το Βιλαέτι του Πύργου εξελίχτηκε πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια πριν τον εθνικό ξεσηκωμό και ο πληθυσμός του (περίπου 7.000) ήταν αμιγώς Ελληνικός και σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από αυτόν της Γαστούνης.

Η περιοχή ανήκε αρχικά στους Χατομαναίους Τούρκους της Γαστούνης και στους Τουρκαλβανούς που κατείχαν την περιοχή του Λάλα.

Την 29 Δεκεμβρίου 1820, συνέβη ένας φοβερός σεισμός, στη Ζάκυνθο με καταστροφικές συνέπειες και στην Ηλεία. Στον Πύργο γκρεμίστηκαν περίπου 3.000 σπίτια, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο και δεν πτόησε τους Έλληνες. Την 26 Μαρτίου 1821, σήκωσαν το λάβαρο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στον Πύργο και ήταν ετοιμοπόλεμοι για τον ξεσηκωμό.

Απ’ την άλλη, παρά το ότι από εκείνον τον σεισμό καταστράφηκε το Λάλα, η σκουρκοφωλιά των αδίστακτων αιμοβόρων Τουρκαλβανών, και παρά το ότι σκοτώθηκαν πάνω από 300 άτομα, ήταν κι αυτοί ετοιμοπόλεμοι…

Ήταν αυτές οι μάχες στις 3 Απριλίου 1821, όπως θα δείτε, στον Πύργο, στο Λαντζόι και στην Αγουλινίτσα (Επιτάλιο) στο ξεκίνημα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων, αλλά και η καθοριστική ολοσχερής νίκη των Ελλήνων, στις 13 Ιουνίου 1821 στο Πούσι, όπου εξαφάνισαν και ξερίζωσαν δια παντός τους Λαλαίους Τουρκαλβανούς, που έστειλαν το μήνυμα της ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ !!

… ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΑΦΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ … Οι δωρεές των Ελλήνων της Ρωσίας υπέρ του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα 1821 ! Ο Τσάρος έδωσε 200.000 χρυσά φράγκα και 400.000 χρυσά ρούβλια τους τόκους στον Καποδίστρια

ΝΑ ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ 1831 ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

… ΚΑΙ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΜΕΙΝΑΜΕ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΡΟΘΤΣΑΙΛΝΤ ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΑΣΟΦΟΡΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΕΚΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ … ΦΕΚ 1 & 2/1833. ΕΤΣΙ ΓΙΝΑΜΕ ΥΠΗΚΟΟΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΤΑΓΗ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ ΠΟΥ ΟΡΚΙΖΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ-ΥΠΑΚΟΥΟΥΣ-ΔΟΥΛΟΥΣ

Το δάνειο του Όθωνα και η χρεωκοπία του Ελληνικού Κράτους. Οι διαπραγματεύσεις που κράτησαν 22 χρόνια.

ROTHSCHILD… ΚΑΙ “ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ” , “ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ” , “ΤΧΣ” … ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ”

DOCUMENT. ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1844 !!! “ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ” ΑΥΤΟ ΤΡΕΜΕΙ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ !!

“Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν… Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας…” 23-3-1821 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και 3-4-1821 ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΥΛΕΣ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΗ 1821 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΤΗΡΙΑ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ.

ΜΕ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΜΕΣΩΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΗΛΕΙΑ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΕ ΜΕ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΙΣΙΝΗ ΣΤΗ ΓΑΣΤΟΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΒΙΛΑΕΤΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ. Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 7.000 ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

………………………………………………………………………………………………………….