Μολδαβία. “Χείρα σωτηρίας” από την Gazprom. Μείωση τιμής του ρωσσικού φ/α κατά 1/3 από 1012 σε 673 δολάρια !!

Business News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγωγοί του εθνικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Μολδαβία - RIA Novosti, 1920, 04/03/2023
Η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για τη Μολδαβία θα μειωθεί κατά 339 δολάρια

“Moldovagaz”: η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για τη Μολδαβία τον Απρίλιο θα μειωθεί από 1012 σε 673 δολάρια

Τον Απρίλιο, το ρωσικό αέριο για τη Μολδαβία θα είναι 339 δολάρια φθηνότερο από τον Μάρτιο, δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram ο Βαντίμ Τσεμπάν, επικεφαλής της εταιρείας Moldovagaz .

«Τον Απρίλιο, η τιμή αγοράς του φυσικού αερίου που προμηθεύει η PJSC Gazprom στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, λαμβανομένης υπόψη της θερμογόνου δύναμης, θα ανέλθει σε 673 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα», έγραψε, προσθέτοντας ότι ολόκληρος ο όγκος του φυσικού αερίου θα πάει στο Pridnestrovian Tiraspoltransgaz.

Τον Μάρτιο, η Μολδαβία αγόρασε καύσιμα στα 1.011,73 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα και τον Φεβρουάριο στα 1.054 δολάρια.

Η Μολδαβία βιώνει ενεργειακή κρίση για περισσότερο από ένα χρόνο, που προκαλείται από την έλλειψη φυσικού αερίου και την απότομη αύξηση της τιμής των ενεργειακών πόρων. Μοναδική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει το Moldavskaya GRES, το οποίο βρίσκεται στην Υπερδνειστερία και αποτελεί μέρος του ρωσικού «Inter RAO». Ο σταθμός λειτουργεί αποκλειστικά με φυσικό αέριο, το οποίο είναι συνεχώς σε έλλειψη. Τον Νοέμβριο, το Κισινάου διέκοψε τις εμπορικές σχέσεις με τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της κρατικής περιοχής, αλλά τον Δεκέμβριο επέστρεψε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αντάλλαγμα να εγκαταλείψει όλο το φυσικό αέριο που λαμβάνει από τη Ρωσία.
Τον Οκτώβριο του 2021, η Gazprom παρέτεινε τη σύμβαση φυσικού αερίου με τη Μολδαβία, αλλά με την επιφύλαξη ελέγχου του χρέους της Moldovagaz το 2022. Ταυτόχρονα, η ρωσική εταιρεία επιφυλάχθηκε να σταματήσει τελείως τις παραδόσεις εάν η Moldovagaz παραβιάσει τις υποχρεώσεις της να πληρώσει και να διακανονίσει το ιστορικό χρέος.

………………………………………………………………………………………………….