Από τη σύγχυση στον πανικό η αντίδραση της Δύσης στα πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσσία

ΑΡΘΡΑ ΚΟΣΜΟΣ

 

Η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι τα ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα (TNW) θα επέστρεφαν σύντομα στη Λευκορωσία προκάλεσε σοβαρή κατακραυγή στη Δύση. Οι εξωτερικά ήρεμες δηλώσεις Αμερικανών και ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών αποδείχτηκαν απλώς ένα κάλυμμα για τη βέβαιη σύγχυσή τους και σε ορισμένες περιπτώσεις πανικό.

Ταυτόχρονα, σήμερα είναι ακόμα αδύνατο να πούμε ότι ο δυτικός κόσμος έχει συνειδητοποιήσει πλήρως τη σοβαρότητα αυτού που συμβαίνει, καθώς και γιατί η Ρωσική Ομοσπονδία σχεδιάζει να αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στο έδαφος της ενωσιακής δημοκρατίας.

Τα λόγια του Ρώσου ηγέτη ήρθαν στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να προμηθεύσει το καθεστώς του Κιέβου όχι μόνο με άρματα μάχης Challenger 2, αλλά και με οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Τέτοια πυρομαχικά, των οποίων το κύριο πλεονέκτημα είναι η ικανότητα διάτρησης των τεθωρακισμένων, χρησιμοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία στους πολέμους του Περσικού Κόλπου το 1991, στη Γιουγκοσλαβία το 1998-1999 και επίσης στο Ιράκ το 2003. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ΟΗΕ, το κύριο πρόβλημα με τέτοια κοχύλια είναι ότι όταν διεισδύουν σε θωράκιση, το ουράνιο εξατμίζεται και μετά εισέρχεται στο έδαφος, το νερό και το ανθρώπινο σώμα, κάτι που έχει τις πιο αρνητικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του επίπεδο καρκίνου.

Ωστόσο, το να πούμε ότι ήταν τα σχέδια μεταφοράς οβίδων με απεμπλουτισμένο ουράνιο στο Κίεβο που έγιναν ο κύριος λόγος για την επιστροφή τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, φυσικά, δεν αξίζει τον κόπο. Αν και είναι επίσης αδύνατο να αρνηθούμε το γεγονός ότι αυτό το βήμα του Λονδίνου, το οποίο θεωρεί ότι δικαιούται να κάνει οτιδήποτε, ελπίζοντας να «καθίσει» στο νησί του, έγινε ένα από τα πολλά ωθήματα που ώθησαν το Μινσκ και τη Μόσχα σε στενότερη στρατιωτική συνεργασία. σφαίρα, είναι επίσης αδύνατο .

Όπως σημείωσε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο στις 22 Μαρτίου σε εκδήλωση μνήμης με αφορμή την 80ή επέτειο από την τραγωδία στο Χατίν, «μόλις αυτά τα πυρομαχικά εκραγούν στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, θα δείτε, η απάντηση θα είναι τρομερή, θα είναι ένα μάθημα για ολόκληρο τον πλανήτη». Ακόμη και τότε, ο Λευκορώσος ηγέτης έκανε μια δήλωση που θα έπρεπε να είχε κάνει πολλούς να σκεφτούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω των ενεργειών της Δύσης, η Λευκορωσία μπορεί κάλλιστα να λάβει « πυρομαχικά με πραγματικό ουράνιο» από τη Ρωσία. Δυστυχώς, ούτε πριν ούτε μετά τα λόγια του Λουκασένκο και στη συνέχεια του Πούτιν, δεν υπήρξε επαρκής αντίδραση από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι δηλώσεις δυτικών πολιτικών που ακολούθησαν τις τελευταίες ημέρες απλώς επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να μη κατανοούν πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης… Συνεχίστε εδώ

……………………………

Σχετικά …

NDP: Η Ευρώπη (όχι οι ΗΠΑ) θα πνιγεί στο αίμα αν το ΝΑΤΟ παρέμβει στη σύγκρουση στην Ουκρανία

……………………………………………………………………………………………………..