Η Δύση δεν είναι ο εχθρός. Η Ρωσσία άλλαξε την εξωτερική της πολιτική. Προεδρία στο Σ/Α του ΟΗΕ.

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συγκέντρωση-συναυλία Δόξα στους υπερασπιστές της Πατρίδας! - RIA Novosti, 1920, 31/03/2023
.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την έννοια της εξωτερικής πολιτικής. Η προηγούμενη έκδοση εγκρίθηκε το 2016. Το νέο όραμα προσφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2022, αλλά το έστειλε πίσω για αναθεώρηση.

Νέος κόσμος

Απαιτήθηκε μια προσαρμογή επειδή το διεθνές περιβάλλον είχε αλλάξει. Το τελικό έγγραφο θα αποτελέσει μια σταθερή βάση για περαιτέρω εργασία, σημείωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιεί επιχειρησιακή συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τα μόνιμα μέλη του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας - RIA Novosti, 1920, 31/03/2023
© RIA Novosti / Gavriil Grigorov Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιεί επιχειρησιακή συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με μόνιμα μέλη του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας
.
Πρώτα απ’ όλα, η ιδέα λέει ότι η Μόσχα θα οικοδομήσει δεσμούς με άλλα κράτη ανάλογα με τη στάση τους απέναντί ​​της. Ταυτόχρονα, η Ρωσία είναι μια πρωτότυπη χώρα-πολιτισμός, μια τεράστια ευρασιατική και ευρω-ειρηνική δύναμη, προπύργιο του ρωσικού κόσμου και ένα από τα κυρίαρχα κέντρα παγκόσμιας ανάπτυξης. Το τελευταίο οφείλεται στην καθοριστική συμβολή στη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
.
Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θεωρείται πηγή κινδύνων, και όχι για τη Ρωσία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, η Μόσχα σκοπεύει να εξαλείψει τα «στοιχεία κυριαρχίας» της Ουάσιγκτον.
.
Όπως και πριν, οι κύριες κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής θα καθοριστούν από τον πρόεδρο. Εκπροσωπεί τη χώρα στη διεθνή σκηνή. Η Ρωσία θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τον στρατό για να προστατεύει όχι μόνο το δικό της έδαφος, αλλά και τους συμμάχους. Ταυτόχρονα, η Μόσχα καθοδηγείται από τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου… συνέχεια εδώ
.
Η Ρωσσία προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
.
Την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει από την 1 Απριλίου 2023 για ένα μήνα η Ρωσσία
.
“Η Ρωσσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν υπάρχει καμία εφικτή διεθνής νομική οδός για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα“, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέν Ζαν-Πιέρ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Τι είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας;

https://alfeiospotamos.gr/2022/03/24/

Τα μόνιμα μέλη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλική Δημοκρατία.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ  ΣΤΟ BRETTON WOODS ΤΟ 1944 … ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΑΝ ΤΟ 1946 ΙΔΡΥΣΑΝ ΤΟ “ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ” ΚΑΠΑΡΩΣΑΝ ΜΟΝΙΜΑ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΘΕΣΕΙΣ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ .

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών θεσμοθέτησε τα έξι κύρια όργανα του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η πρωταρχική αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι η διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας. Το Συμβούλιο συνεδριάζει όταν απειλείται η ειρήνη.

Σύμφωνα με τον Χάρτη, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τέσσερις σκοπούς:

• τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας
• την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών
• τη συνεργασία για την επίλυση διεθνών προβλημάτων και την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
• την ύπαρξή του ως το κέντρο για τον συντονισμό των δράσεων των εθνών

Τα μέλη του ΟΗΕ συμφωνούν να αποδέχονται και να εκτελούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ενώ τα υπόλοιπα όργανα του ΟΗΕ κάνουν συστάσεις στα κράτη μέλη, μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις, τις οποίες τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα μετά να εφαρμόσουν σύμφωνα με τον Χάρτη.

Όταν μια καταγγελία σχετικά με μια απειλή για την ειρήνη υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η πρώτη ενέργεια του Συμβουλίου είναι συνήθως να συστήσει στα αντιβαλλόμενα μέρη να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με ειρηνικά μέσα.

Το Συμβούλιο μπορεί επίσης:

• να ορίσει τις αρχές της συμφωνίας
• να αναλάβει την έρευνα και την διαμεσολάβηση σε ορισμένες περιπτώσεις
• να ξεκινήσει μια αποστολή
• να διορίσει ειδικούς απεσταλμένους
• και να ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα να χρησιμοποιήσει τις καλές υπηρεσίες του για την ειρηνική επίλυσης της διαφοράς

Όταν μια διαφορά οδηγήσει σε εχθροπραξίες, η πρωταρχική μέριμνα του Συμβουλίου είναι ο τερματισμός τους το συντομότερο δυνατόν. Σε αυτή την περίπτωση, το Συμβούλιο μπορεί:

• να εκδώσει οδηγίες για την κατάπαυση του πυρός που θα συμβάλλουν στην μη κλιμάκωση της σύρραξης
• να αποστείλει στρατιωτικούς παρατηρητές ή ειρηνευτική δύναμη ώστε να βοηθήσουν στη μείωση των εντάσεων, να χωρίσει τις αντιτιθέμενες δυνάμεις και να επιβάλει την τάξη

Πέρα από αυτά, το Συμβούλιο μπορεί να επιλέξει μέτρα επιβολής, όπως:

• οικονομικές κυρώσεις, εμπάργκο όπλων, χρηματικές ποινές , περιορισμούς και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις
• διακοπή διπλωματικών σχέσεων
• αποκλεισμός
• ή ακόμη συλλογική στρατιωτική δράση

Κύριο μέλημα του Συμβουλίου είναι να επικεντρώσει τη δράση κατά των υπευθύνων για τις πολιτικές ή πρακτικές που καταδικάζονται από τη διεθνή κοινότητα, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις των μέτρων στα υπόλοιπα τμήματα του πληθυσμού και της οικονομίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου 1946 στο κέντρο συνεδριάσεων στο Ουέστμινστερ, στο Λονδίνο. Έκτοτε, η μόνιμη έδρα του Συμβουλίου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ενώ συνεδριάσεις του έχουν γίνει στην Αντίς Αμπέμπα το 1972, στην πόλη του Παναμά και στη Γενεύη το 1990.

Ένας εκπρόσωπος κάθε μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να είναι παρών ανά πάσα στιγμή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για να έχει τη δυνατότητα το Συμβούλιο να συνεδριάζει, όποτε και αν προκύψει ανάγκη.

………………………………………………………………………………………………………….