Μεταφορά των παιδιών και υιοθέτηση όχι απο τον Πούτιν ή την Ρωσσία…

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το …σημερινό <τελευταίο αντίο>

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ απέθεσε στο σημείο ένα μπουκέτο λευκά τριαντάφυλλα. Το 2006 ο ίδιος έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός παρόμοιου μνημείου με τίτλο “Μεταφορά Παιδιών – η ‘Αφιξη” στην Οδό Λίβερπουλ, στο Λονδίνο.

Ως Kindertransport (που στα γερμανικά σημαίνει μεταφορά των παιδιών) είναι γνωστή η (σε αυτή την περίπτωση την ονομάζουν) επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης, κυρίως προς τη Μεγάλη Βρετανία, περισσότερων από 10.000 παιδιών (τα πιο πολλά από τα οποία ήταν Εβραιόπουλα) από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχοσλοβακία και την Πολωνία.

Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε μετά τη Νύχτα των Κρυστάλλων στη Ναζιστική Γερμανία, με πρωτοβουλία διάφορων Εβραΐκών και μη οργανώσεων καθώς και οργανώσεων Κουακέρων, που έδρασαν υπό την ομπρέλα της μη θρησκευτικής οργάνωσης Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Παιδιών από τη Γερμανία (που αργότερα μετονομάστηκε σε Κίνημα Παιδιών Προσφύγων), καθώς και με τη συμβολή της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Ανακούφιση των Εβραίων (World Jewish Relief).

Η πρώτη μεταφορά παιδιών έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου του 1938 ενώ η τελευταία ομάδα παιδιών κατάφερε να περάσει στη Μεγάλη Βρετανία από την Ολλανδία στα μέσα Μαΐου του 1940. Πολλά από τα παιδιά αυτά όταν έφτασαν στη Μεγάλη Βρετανία, δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες ενώ άλλα έμειναν σε ξενώνες, σχολεία και φάρμες.

Μετά τον πόλεμο (λένε ότι) έγιναν προσπάθειες να ξαναβρούν τους γονείς τους και άλλα μέλη των οικογενειών τους, όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων οι γονείς και οι συγγενείς τους είχαν εξοντωθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Από τη Βικιπαίδεια

Στις μνήμες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αφιερωμένο το α’ μέρος της παρουσίας του βασιλιά Καρόλου Γ’ στο Αμβούργο, όπου αργότερα απόψε ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψη του μονάρχη στη Γερμανία – η πρώτη επίσημή του στο εξωτερικό.

Ο Κάρολος Γ’ και η βασιλική σύζυγος Καμίλα, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τη σύζυγό του, Έλκε Μπούντενμπέντερ, ταξίδεψαν από το Βερολίνο με τρένο – εξπρές. Στον σταθμό άφιξής τους, τους υποδέχθηκαν οι μαθητές σχολείου της περιοχής.

Η πρώτη στάση στο Αμβούργο έγινε στο μνημείο “Μεταφορά Παιδιών – Το τελευταίο αντίο” (Kindertransport), από όπου πριν από τον Δεκέμβριο του 1938 έως τον Αύγουστο του 1939, περισσότερα από 10.000 παιδιά, τα περισσότερα Εβραίοι, μεταφέρθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία σιδηροδρομικώς. Τα γεγονότα θυμίζει ένα γλυπτό που απεικονίζει τη στιγμή που δυο παιδιά αποχαιρετούν την πλατφόρμα, ενώ μια νεαρή γυναίκα και άλλα τέσσερα παιδιά παραμένουν πίσω. Ο βασιλιάς απέθεσε στο σημείο ένα μπουκέτο λευκά τριαντάφυλλα. Το 2006 ο ίδιος έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός παρόμοιου μνημείου με τίτλο “Μεταφορά Παιδιών – η ‘Αφιξη” στην Οδό Λίβερπουλ, στο Λονδίνο.

ΤΑ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Στη συνέχεια ο Βρετανός μονάρχης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγίου Νικολάου. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στα περισσότερα από 35.000 θύματα των αμερικανοβρετανικών βομβαρδισμών του Αμβούργου το 1943, στο πλαίσιο της επιχείρησης “Γόμορρα”. Οι ίδιοι δε οι Βρετανοί ονόμασαν το Αμβούργο “Χιροσίμα της Γερμανίας“. Επίσης Ο Βομβαρδισμός της Δρέσδης: αποτελεί ακόμη μια «κτηνωδία» των Βρετανών Συμμάχων (χωρίς τους Ρώσσους).

Είναι η πρώτη φορά που Βρετανός αξιωματούχος επισκέπτεται το σημείο.

Κάρολος και Καμίλα αφιέρωσαν και πάλι σημαντικό χρόνο στη συνάντηση με τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην ανοιχτή αγορά του Δημαρχείου. Το πρόγραμμα κατόπιν προβλέπει γύρο του λιμανιού του Αμβούργου εν πλω, στη διάρκεια του οποίου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην πράσινη ενέργεια και στην οικολογική διαχείριση του λιμένα. ΠΗΓΗ