Το Καζακστάν επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγής πετρελαϊκών προϊόντων του εκτός της ΕΑΕΕ

Business News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτογραφία: Sputnik /Mikhail Mokrushin/ 

Οι αρχές του Καζακστάν θεσπίζουν απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων τύπων προϊόντων πετρελαίου από το έδαφος της χώρας εκτός της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, 30 Μαρτίου, το πρακτορείο ειδήσεων Asia Plus επικαλούμενο το υπουργείο Ενέργειας της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εντολή του προϊσταμένου του τμήματος, η απαγόρευση θα ισχύει από τις 8 Απριλίου του τρέχοντος έτους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Ο κατάλογος των προϊόντων πετρελαίου που απαγορεύονται ή υπόκεινται σε περιορισμούς για εξαγωγή περιλαμβάνει:

– ελαφρά αποστάγματα (βενζίνη).

– καύσιμα για τζετ;

– καύσιμο πετρελαίου;

— πετρέλαια εσωτερικής καύσης (ένας τύπος φθηνού καυσίμου ντίζελ).

– πίσσα πετρελαίου.

Οι λόγοι για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης δεν αναφέρονται στο μήνυμα του υπουργείου Ενέργειας του Καζακστάν.

Στις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση του Καζακστάν είχε θεσπίσει τετράμηνη απαγόρευση της εξαγωγής των πιο δημοφιλών τύπων προϊόντων πετρελαίου από όλους τους τρόπους μεταφοράς. Επρόκειτο για απαγόρευση εξαγωγής βενζίνης, καυσίμου ντίζελ και ορισμένων ειδών πετρελαιοειδών, με εξαίρεση τα λιπαντικά, τα υγρά καύσιμα, τα αεροπορικά καύσιμα για ερευνητικές εργασίες, καθώς και την εξαγωγή σε δεξαμενές αερίου που παρέχονται από τον κατασκευαστή του οχήματος.

Πριν από αυτό, στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, οι αρχές του Καζακστάν παρέτεισαν την απαγόρευση της οδικής εξαγωγής των παραπάνω προϊόντων για περίοδο έξι μηνών, προκειμένου να εφοδιάσουν την εγχώρια αγορά με καύσιμα και λιπαντικά.

Η αρχική απαγόρευση της οδικής εξαγωγής τέτοιων προϊόντων πετρελαίου θεσπίστηκε στις 12 Ιουλίου πέρυσι.

Πηγή

………………………………………………………………………………………………………….