Οι επιστήμονες εξέτασαν ένα φυτό που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση

News ΥΓΕΙΑ
Tansy flowers - RIA Novosti, 1920, 29/03/2023
© iStock.com / Anna Solovei
Επιστήμονες από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Βαλτικής Immanuel Kant ανακάλυψαν νέες ευεργετικές ιδιότητες του κοινού τανυσιού, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της συχνότητας των κυτταρικών μεταλλάξεων, της βελτιωμένης πρόσληψης οξυγόνου, των αντιοξειδωτικών, των αντιμικροβιακών και καρδιοπροστατευτικών επιδράσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Pharmaceutics .
.
Το όνομα του φυτού Tanacetum vulgare L. (κοινό τανσί) προέρχεται από την ελληνική λέξη αθανασία – «αθανασία». Το Tansy χρησιμοποιείται συχνά σε βάλσαμα, καλλυντικά, βαφές, εντομοκτόνα ή φυσικά συντηρητικά. Αναπτύσσεται στη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Βόρεια Ευρώπη, την Κίνα και τη Βόρεια Αμερική.
.
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, ανάλογα με τον τόπο ανάπτυξης, η περιεκτικότητα του φυτού σε μικροστοιχεία αλλάζει. Για παράδειγμα, το αιθέριο έλαιο τανσί από την περιοχή της Βαλτικής έχει πιο ποικιλόμορφη σύνθεση – περιέχει 15 διαφορετικά συστατικά.
.
Για τη μελέτη, οι επιστήμονες συνέλεξαν χειροκίνητα τάνσυ στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, στη συνέχεια το στέγνωσαν σε φυσικές συνθήκες και πραγματοποίησαν εκχύλιση. Για τον προσδιορισμό των χρήσιμων ουσιών χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης, μετά την οποία αξιολογήθηκαν οι ιδιότητές τους σε εργαστηριακές συνθήκες.

“Έχουμε απομονώσει βιολογικά δραστικές ουσίες (BAS) από το κοινό βυσσινί που αναπτύσσεται στην περιοχή της Βαλτικής. Ως μέρος της μελέτης, μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τις ιδιότητες του tansy που έχουν ήδη περιγραφεί στη βιβλιογραφία, καθώς και να ανακαλύψουμε νέες”, δήλωσε ο Stanislav. Sukhikh, επικεφαλής του εργαστηρίου μικροβιολογίας και βιοτεχνολογίας στο BFU.

Stanislav Sukhikh στην εργασία στο εργαστήριο - RIA Novosti, 1920, 27/03/2023
© Φωτογραφία : BFU Ο Stanislav Sukhikh στη δουλειά στο εργαστήριο
.
Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε ότι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που περιέχονται στο τάνσυ μπορούν να επηρεάσουν μεταλλαξιογόνα κύτταρα, να βοηθήσουν στη μείωση της κυτταρικής υποξίας και επίσης να εμφανίσουν γενική αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και καρδιοπροστατευτική δράση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι το τανσί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων γεροπροστατευτικών προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν την ανθρώπινη δραστηριότητα και τη μακροζωία. Επιπλέον, οι τοπικές πρώτες ύλες είναι πάντα πιο κερδοφόρες για την παραγωγή, τονίζουν.
.
«Θεωρούμε το τανσί ως ένα πολλά υποσχόμενο φυτό όσον αφορά τα γεροπροστατευτικά προϊόντα λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων που ανακαλύφθηκαν», δήλωσε ο Stanislav Sukhikh.
.
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα επιτρέψουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων προϊόντων με βάση το tansy για τη βιομηχανία τροφίμων, τα καλλυντικά και άλλες βιομηχανίες. Επιπλέον, οι ειδικοί του IKBFU σχεδιάζουν να μελετήσουν το Tanacetum vulgare L. από άλλες περιοχές για να διαπιστώσουν εάν τα δείγματα από εκεί έχουν τις ίδιες ιδιότητες με το τανσί της Βαλτικής.
………………………………………………………………………………………….