Ο Λαβρόφ λέει ότι το Κίεβο δείχνει προθυμία να παρέμβει στην κατάσταση της Υπερδνειστερίας

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
© Valery Sharifulin/TASS
Ο Λαβρόφ λέει ότι το Κίεβο δείχνει προθυμία να παρέμβει στην κατάσταση της Υπερδνειστερίας
“Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Ρωσία είναι πλήρως υπεύθυνη για την ασφάλεια της Υπερδνειστερίας σε πλήρη συμφωνία με την εντολή που έχουν τα στρατεύματά μας. Θα καθοδηγηθούμε από αυτήν την εντολή”, επεσήμανε ο κορυφαίος διπλωμάτης

Η ουκρανική ηγεσία επιδεικνύει ετοιμότητα να παρέμβει στην κατάσταση της Υπερδνειστερίας, μεταξύ άλλων με τη χρήση βίας. Η Ρωσία θα προχωρήσει από την εντολή ασφαλείας της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο TASS την Τρίτη.

“Η ουκρανική ηγεσία διαδραματίζει επίσης τον εξαιρετικά αρνητικό, ανατρεπτικό της ρόλο, τάσσεται ξεκάθαρα στο πλευρό του Κισινάου παραβιάζοντας το καθεστώς του μεσολαβητή στη μορφή “5+2”. Οι αρχές του Κιέβου υποστηρίζουν την πολεμική, καταστροφική πολιτική της έναντι της Υπερδνειστερίας, σκάβουν άμυνες, οχυρώσεις μεταξύ Ουκρανία και Υπερδνειστερία και επιδεικνύει με κάθε τρόπο την ετοιμότητά της να παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας», είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης.

“Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Ρωσία είναι πλήρως υπεύθυνη για την ασφάλεια της Υπερδνειστερίας σε πλήρη συμφωνία με την εντολή που έχουν τα στρατεύματά μας. Θα καθοδηγηθούμε από αυτή την εντολή”, επεσήμανε ο Λαβρόφ.

Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις εισήχθησαν στην περιοχή των εχθροπραξιών στις 29 Ιουλίου 1992 σύμφωνα με τη Συμφωνία για τις Αρχές της Ειρηνευτικής Διευθέτησης της Ένοπλες Σύγκρουσης στην Περιφέρεια της Υπερδνειστερίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, που υπογράφηκε στις 21 Ιουλίου 1992 από τους προέδρους της Ρωσίας και της Μολδαβίας παρουσία του ηγέτη της Υπερδνειστερίας. Αυτήν τη στιγμή διατηρούν την ειρήνη στη ζώνη ασφαλείας του Δνείστερου, μαζί με τους Κυανόκρανους της Μολδαβίας, της Υπερδνειστερίας και μια ομάδα στρατιωτικών παρατηρητών από την Ουκρανία.

Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Υπερδνειστερίας δήλωσε στις 9 Μαρτίου ότι αποφεύχθηκε τρομοκρατική επίθεση, η οποία είχε σχεδιαστεί για να στοχεύσει ανώτερους αξιωματούχους της δημοκρατίας και μια αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ που επισκέφθηκε την ανατολική όχθη του Δνείπερου. Οι συνωμότες της επίθεσης συνωμότησαν για να πυροδοτήσουν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Τιρασπόλ, την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν και ότι ένας από αυτούς έχει ήδη καταθέσει. Ο πρόεδρος της Υπερδνειστερίας Βαντίμ Κρασνοσέλσκι δήλωσε ότι το σχέδιο δολιοφθοράς είχε εγκριθεί και προετοιμαστεί από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Πηγή /TASS/

…………………………………………………………………………………………………………..