Οριστικό. Βουλευτικές Εκλογές την 21 Μαΐου 2023 ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

News ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έναυσμα προεκλογικού πυρετού στα κομματικά μαγαζιά !! Διαβάστε το σχετικό Π.Δ. 26/2012 για την διαδικασία των εκλογών και τον Ν. 4406/2016 για την απλή αναλογική.

Την Κυριακή 21 Μαίου θα γίνουν οι Βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. ‘Εχει ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 41) οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα σε 30 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής και η προεκλογική περίοδος όπως προκύπτει από τις διαδικασίες (ανακήρυξη υποψηφίων, ψηφοδέλτια κλπ) δεν μπορεί να είναι κάτω από 20 ημέρες.

Η Βουλή θα συνεχίσει τις εργασίες της και θα διακόψει στις 12 Απριλίου, λόγω των ημερών και κανονικά έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά στις 24 Απριλίου, οπότε και θα εκδοθεί το Π.Δ. διάλυσης της Βουλής.

Αν από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής δεν προκύψει κυβέρνηση, απαιτείται ένα διάστημα περίπου 12 ημερών για τις διερευνητικές επαφές (κάθε κόμμα μπορεί να κρατήσει την εντολή τρεις ημέρες), τη διάλυση της Βουλής και τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και από εκεί και πέρα το ελάχιστο 21 και το πολύ 30 ημέρες για τις νέες εκλογές.

Δεδομένο είναι ότι, βάσει των λεγομένων του, ο Μητσοτάκης ελπίζει και θα κάνει τα πάντα να μην προκύψει κυβέρνηση, με στόχο η πολιτική σκηνή να οδεύσει σε νέες εκλογές με τον δικό του νόμο της ενισχυμένης, όπου νομίζει ότι θα βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ και παίρνοντας δώρο τις 50 έδρες θα ξαναγίνει πρωθυπουργός !!

………….

Διαβάστε το Προεδρικό Διάταγμα 26/2012 περί διατάξεων εκλογής Βουλευτών. Εκλογικές περιφέρειες, Βουλευτικές έδρες, Εκλογείς, Εκλογικοί κατάλογοι, Εκλόγιμοι, Ψηφοδέλτια, Συνδυασμοί, Μεμονωμένοι υποψήφιοι, κλπ, κλπ.

Εκλογικός πυρετός με απαγόρευση καταδικασμένων να συμμετάσχουν ως βουλευτές ή αρχηγοί κομμάτων !!

………….

Διαβάστε τον νόμο για την απλή αναλογική

…………………………………………………………………………………………………