Οι Φιλιππίνες διακόπτουν κάθε επαφή με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο !!

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το κτίριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη, Ολλανδία - RIA Novosti, 1920, 28/03/2023
© AP Photo / Mike Corder Το κτίριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη της Ολλανδίας. Φωτογραφία αρχείου

Πρόεδρος Μάρκος: Οι Φιλιππίνες να διακόψουν κάθε επαφή με το ΔΠΔ σχετικά με την έρευνα για τον πόλεμο ναρκωτικών

Οι Φιλιππίνες θα διακόψουν κάθε επαφή με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) αφού αρνήθηκε να αναστείλει την έρευνά του για τον «πόλεμο» που έχουν κηρύξει οι προηγούμενες αρχές της χώρας σε εμπόρους ναρκωτικών, δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ σε συνέντευξή του, αναφέρει το RIA Novosti .
Τον Μάρτιο του 2018, οι Φιλιππίνες απέσυραν την επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης, το οποίο διέπει τη συμμετοχή της χώρας στο ΔΠΔ. Αφορμή ήταν η έρευνα του ΔΠΔ εναντίον του πρώην προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε λόγω της πολιτικής του κατά των ναρκωτικών. Η έρευνα ανεστάλη, αλλά συνεχίστηκε τον Ιανουάριο. Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας αμφισβήτησε την απόφαση, αλλά το Τμήμα Εφέσεων του ΔΠΔ είπε στις 27 Μαρτίου ότι οι Φιλιππίνες δεν ήταν σε θέση να παράσχουν «επιτακτικούς λόγους» για να υποστηρίξουν το αίτημά τους για καθυστέρηση της επανέναρξης της έρευνας.
.
“Εδώ τελειώνει όλη μας η συμμετοχή στο έργο του ΔΠΔ. Η έκκληση απέτυχε και, κατά τη γνώμη μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο… Αυτή τη στιγμή, στην πραγματικότητα, σταματάμε οποιαδήποτε επαφή, οποιαδήποτε επικοινωνία με το ΔΠΔ», αναφέρει ο Πρόεδρος της τοπικής έκδοσης του Inquirer.
.
Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα συνεργαστεί με το ΔΠΔ, επικαλούμενος «πολύ σοβαρά ερωτήματα» σχετικά με τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις και τις «επιθέσεις στην κυριαρχία των Φιλιππίνων».
.
Ενώ ήταν στην εξουσία από το 2016 έως το 2022, ο Ντουτέρτε υποστήριξε μια πλήρη καταπολέμηση των τοξικομανών, καθώς και εκείνων που διανέμουν ναρκωτικά. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, από τότε που ανέλαβε ο Ντουτέρτε, περίπου 3.000 άτομα που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών έχουν σκοτωθεί στη χώρα, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της έρευνας για εγκλήματα σε αυτόν τον τομέα. Η παγκόσμια κοινότητα έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις μεθόδους καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών στις Φιλιππίνες.

……………………………………………………………………………………………………..