Ο Λαβρόφ προειδοποίησε: Ένα βήμα προς μια σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης, η προμήθεια οβίδων με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ - RIA Novosti, 1920, 22/03/2023
© RIA Novosti / Υπηρεσία Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών
ΣΟΧΙ, 22 Μαρτίου – RIA Novosti. Η πιθανή προμήθεια οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου από τη Βρετανία στην Ουκρανία είναι ένα βήμα προς μια σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης, δήλωσε ο Ρώσσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ερυθραίας.
«Όσον αφορά την αντίδρασή μας, φυσικά, θα το λάβουμε υπόψη στις ενέργειές μας», πρόσθεσε ο υπουργός.
Σημείωσε ότι η Ρωσσία έχει δέσμευση στα διεθνή πρότυπα πολέμου και το δικό της στρατιωτικό δόγμα.
.
Ο Λαβρόφ επεσήμανε επίσης ότι η χρήση τέτοιων οβίδων θα έπληττε την ουκρανική γεωργία.
.
«Η χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου θα μειώσει δραστικά, αν όχι καθόλου, την ικανότητα της Ουκρανίας να παράγει υψηλής ποιότητας μη μολυσμένα τρόφιμα», εξήγησε.
Την προηγούμενη μέρα, η βρετανίδα αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Annabelle Goldie είπε ότι το Λονδίνο, εκτός από τα άρματα μάχης Challenger 2, θα μεταφέρει πυρομαχικά στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των οβίδων που διαπερνούν την πανοπλία που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.
.
Όταν χρησιμοποιούνται οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο, η ραδιενεργή σκόνη κατακάθεται στο έδαφος, είναι εξαιρετικά τοξική και δεν μπορεί να απολυμανθεί. Η χρήση τέτοιων πυρομαχικών μπορεί να οδηγήσει σε εστίες καρκίνου. Τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν φυσίγγια απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου, του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας και της εισβολής στο Ιράκ το 2003.
.
Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα ανταποκριθεί ανάλογα σε τέτοιες προμήθειες.
……………….

…………………………………………………………………………………………………….