Ηλιακές μαγνητικές καταιγίδες επιπέδου G1 θα καλύψουν τη Γη στις 26 και 30 Μαρτίου.

News
Магнитные бури обрушатся на Землю в конце марта
Фото: unsplash.com

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εργαστηρίου Ηλιακής Αστρονομίας, στις 26 και 30 Μαρτίου αναμένονται μαγνητικές καταιγίδες επιπέδου G1. Η μαγνητόσφαιρα θα ενεργοποιηθεί επίσης στις 2 Απριλίου.

Οι επιστήμονες σημειώνουν απότομη αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας το 2023. Από τα μέσα Φεβρουαρίου, έχουν αναφερθεί πέντε κρούσματα κορυφαίας κατηγορίας, ενώ υπήρχαν μόνο επτά σε όλο το 2022 και τρεις το 2021. Η αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας είναι σχεδόν ένα τρίτο υψηλότερη από την προβλεπόμενη.

Συνολικά, υπάρχουν πέντε επίπεδα στην ταξινόμηση των μαγνητικών καταιγίδων – από το G1 έως το G5. Πιστεύεται ότι μια ασθενής καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει μικρές διακοπές στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς και να επηρεάσει τις διαδρομές μετανάστευσης πουλιών και ζώων. Οι ισχυρότερες καταιγίδες προκαλούν διακοπή των επικοινωνιών βραχέων κυμάτων και των συστημάτων πλοήγησης, καθώς και διακοπή ρεύματος σε βιομηχανικά δίκτυα.

Θυμηθείτε ότι μια από τις ισχυρότερες μαγνητικές καταιγίδες των τελευταίων ετών διήρκεσε στη Γη για περισσότερες από 35 ώρες. Ξεκίνησε το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου, εξελισσόμενη σε ένταση. Από τα μεσάνυχτα, η δραστηριότητα της μαγνητόσφαιρας αυξήθηκε στο επίπεδο G2 και το απόγευμα – στο G3. Στις 28 Φεβρουαρίου, η μαγνητική καταιγίδα συνεχίστηκε, εξασθενώντας ελαφρά.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………………….