29-12-1820. Σφοδρός σεισμός γκρεμίζει Ζάκυνθο και Πύργο και σκοτώνοντας 300 Τουρκαλβανούς Λαλαίους “στέλνει μήνυμα” στους Έλληνες να ξεσηκωθούν !!

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

anno.onb.ac.at

ΑΛΦΕΙΟΣ : Βρισκόμαστε στο 1821 … Για να δημοσιευθεί μια είδηση ενός γεγονότος, το 1821, περνούσαν ημέρες μέχρι να φτάσει στην εφημερίδα !! Εφημερίδα ;; Κι όμως, στη Βιέννη της Αυστρίας, τυπωνόταν και κυκλοφορούσε ο “Ελληνικός Τηλέγραφος” !! Εκδότης και συντάκτης, ήταν ο Έλληνας γιατρός Δημήτριος Αλεξανδρίδης, ενώ η εφημερίδα τυπωνόταν στο τυπογραφείο του Ι. Β. Σβεκίου !!

Έτσι, την 27 Φεβρουαρίου 1821, η ελληνόφωνη εφημερίδα “Ελληνικός Τηλέγραφος” , δημοσίευσε το συμβάν ενός πολύ μεγάλου καταστροφικού σεισμού που εκδηλώθηκε στη Ζάκυνθο την 29 Δεκεμβρίου 1820 !!

Αντιγράφουμε τροποποιημένα στη νεοελληνική : [ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. Την 29 Δεκεμβρίου 1820, περί ώρα 04.05 το πρωί, έγινε στη Ζάκυνθο τόσο σφοδρός σεισμός, ώστε πολλά κτίρια έπεσαν, κι από αυτά που δεν έπεσαν, έπαθαν βλάβες, άλλα λίγο, άλλα πολύ, ώστε όλα μαζί όσα έπεσαν και όσα έπαθαν βλάβες, μετριούνται έως χίλια. Στην πόλη της Ζακύνθου, σκοτώθηκαν κάτω από τα ερείπια οκτώ άνθρωποι και πολλοί τραυματίστηκαν, άλλοι δε τρομοκρατήθηκαν τόσο πολύ που αρρώστησαν από το φόβο τους.

Την ίδια ημέρα, πριν το μεσημέρι, περίπου ώρα 11, συνέβη κι άλλη δυστυχία, ενώ ο λαός ήταν συγκεντρωμένος στη λιτανεία για τη γιορτή του αγίου Διονυσίου, έπεσε τόσο σφοδρό χαλάζι και πάρα πολύ μεγάλο, τέτοιο που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ, ενώ τη νύκτα έπεσε κι άλλο χαλάζι, που συνοδεύτηκε από μερικούς μικρότερους σεισμούς. Τότε, άρχισε να πνέει ένας πολύ σφοδρός άνεμος και να πέφτει τόσο σφοδρή βροχή, ώστε από τους λόφους γύρω από την πόλη, το νερό κατάκλυσε την πόλη και παρέσυρε πολλά σπίτια. Πνίγηκαν τρεις άνθρωποι που παρασύρθηκαν στη θάλασσα μαζί με τα ερείπια των σπιτιών.

Πόσο σφοδρός πρέπει να ήταν ο σεισμός στη Ζάκυνθο, μπορεί κανείς να συμπεράνει από το ότι έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα, και από τις ειδήσεις από 12 Ιανουαρίου 1821, συνέβη στις 7 Ιανουαρίου κι άλλος σφοδρός σεισμός στη Ζάκυνθο, απ΄τον οποίον γκρεμίστηκαν πολλές οικίες. Η ενέργεια αυτού του σεισμού έγινε αισθητή, όπως μας γράφουν, περισσότερο στα ενδότερα του νησιού, παρά στην πόλη της Ζακύνθου. Κι αυτός ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κέρκυρα, αφού κουνήθηκε όλο το νησί. ]

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ !!

Όπως είπαμε, η είδηση ενός γεγονότος ταξίδευε για ημέρες, ακόμα και για μήνες, μέχρι να φτάσει στη Βιέννη !! Παρεμπιπτόντως, να σημειώσουμε ότι αν ο Έλληνας γιατρός Δημήτριος Αλεξανδρίδης, ως πρωτοπόρος στη δημοσιογραφία, είχε τα μέσα και είχε προωθηθεί, σήμερα θα υπήρχε ίσως ο κολοσσός – πρακτορείο ειδήσεων “Ελληνικός Τηλέγραφος” , πάνω από το … Reuter !!!

Την 27 Μαρτίου 1821, ένα μήνα μετά, σε επόμενο φύλλο της, η εφημερίδα “Ελληνικός Τηλέγραφος” , επανέρχεται με νεότερη είδηση για τον σεισμό της Ζακύνθου και δημοσιεύει τις καταστροφές που προκλήθηκαν και απέναντι στην Ηλεία !!

Αντιγράφουμε τροποποιημένα στη νεοελληνική : [ ΣΥΜΜΙΚΤΑ. Ο σεισμός, ο οποίος προξένησε χρονικά, όπως σημειώσαμε, πολλή βλάβη στο νησί της Ζακύνθου, έγινε αισθητός και στην Πελοπόννησο, ώστε η πόλη του Λάλα καταστράφηκε, όπως μας λένε, ολόκληρη και σκοτώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι, άλλες δε πόλεις και χωριά εξαφανίστηκαν και πολλοί σκοτώθηκαν.

Μόνο στην πόλη του Πύργου (Ηλείας) γκρεμίστηκαν 3000 σπίτια, ενώ κινδύνευσαν να πέσουν και τα υπόλοιπα. Ο σεισμός διήρκεσε πολλές ημέρες (μετασεισμοί) , και σε καθένα από αυτούς σε διάφορες ώρες συγκλονιζόταν η γη σφοδρά. ]

Εμείς εδώ στον Αλφειό, θα εκλάβουμε την σεισμική καταστροφή του Λάλα, ως μήνυμα για την ολοσχερή πολεμική καταστροφή και αφανισμό που έπαθαν οι Λαλαίοι Τουρκαλβανοί, από τους Έλληνες τον Ιούνιο του 1821, μερικούς μήνες μετά τον σεισμό. ( ΜΑΧΗ ΠΟΥΣΙ 13/6/1821. ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ! )

Είχε προηγηθεί βεβαίως, στις 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1821 ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ. ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !

Ήταν αυτές οι μάχες στο ξεκίνημα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων, που έστειλαν το μήνυμα της ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ !!

Ήταν αυτό το σφοδρό σεισμικό ταρακούνημα που ίσως ειδοποιούσε τους Έλληνες να ξεσηκωθούν !!

………………………………………………………………………………………………………………