Λιβύη. 2,5 τόνοι ουρανίου που είχαν κλαπεί, βρέθηκαν από τις δυνάμεις του Χάφταρ

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέσω Wikimedia Commons

Οι επιθεωρητές πυρηνικής ενέργειας του ΔΟΑΕ έχουν τρομάξει αυτή την εβδομάδα από τη μυστηριώδη εξαφάνιση ακατέργαστου ουρανίου από την αποθήκη στη νότια Λιβύη. 

Το μυστήριο εκτυλίχθηκε στα μέσα της εβδομάδας, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε ότι εξαφανίστηκαν 10 βαρέλια που περιείχαν την πρώτη ύλη που μπορεί να υποστεί επεξεργασία για πυρηνικά καύσιμα. Το ακατέργαστο ουράνιο είναι ραδιενεργό αλλά ελαφρώς επικίνδυνο. Ωστόσο, με τη σωστή τεχνογνωσία θα μπορούσε να μετατραπεί σε αέριο που με τη σειρά του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα πυρηνικό όπλο. 

Περίπου 2,5 τόνοι φυσικού ουρανίου έχουν εξαφανιστεί από τοποθεσία στη Λιβύη εκτός κρατικού ελέγχου, προειδοποίησε η οργάνωση πυρηνικής επιτήρησης του ΟΗΕ σε δήλωση την Τετάρτη.

Οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ “διαπίστωσαν ότι δέκα βαρέλια που περιείχαν περίπου 2,5 τόνους φυσικού ουρανίου με τη μορφή UOC (συμπυκνωμένο μεταλλεύματος ουρανίου) που είχε δηλώσει προηγουμένως η Λιβύη ότι ήταν αποθηκευμένα σε αυτήν την τοποθεσία, δεν υπήρχαν στην τοποθεσία”, πρόσθεσε η δήλωση.

Την Πέμπτη, οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης υπό τον Χάφταρ, δήλωσαν ότι 10 βαρέλια ουρανίου που δηλώθηκαν ως αγνοούμενα από την πυρηνική σκοπιά του ΟΗΕ βρέθηκαν κοντά στην αποθήκη από την οποία πήραν στη νότια Λιβύη. Βρέθηκαν τρία μίλια μακριά από το σημείο όπου ήταν αρχικά αποθηκευμένα, κοντά στα σύνορα με το Τσαντ.

Στα τέλη του 2003, η Λιβύη υπό τον Μουαμάρ Καντάφι απέσυρε οικειοθελώς το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, το οποίο περιελάμβανε φυγόκεντρους που μπορούν να εμπλουτίσουν ουράνιο καθώς και πληροφορίες σχεδιασμού για μια πυρηνική βόμβα, αν και απέμενε μακριά από την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πηγές : The Sun , libyaobserver , livemint

……………………………………………………………………………………………………..