Πρέσβης Αντόνοφ: Αν ένα ρωσσικό επιθετικό UAV εμφανιζόταν κοντά στη Νέα Υόρκη ή το Σαν Φρανσίσκο, πώς θα αντιδρούσαν η Π/Α και το Ναυτικό των ΗΠΑ;

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι κάνουν χιλιάδες μίλια μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες;” είπε ο Αντόνοφ.

Ένα drone MQ9 Predator AP Photo/Michael Sohn
Ένα drone MQ9 Predator © AP Photo/Michael Sohn
Τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη συλλέγουν δεδομένα αναγνώρισης που θα χρησιμοποιηθούν από τις δυνάμεις του Κιέβου για τις μελλοντικές επιθέσεις τους στο ρωσικό έδαφος και στρατεύματα, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ.

Οι απαράδεκτες ενέργειες του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών σε κοντινή απόσταση από τα σύνορά μας προκαλούν ανησυχία. Γνωρίζουμε καλά τις αποστολές για τις οποίες χρησιμοποιούνται τέτοια drones αναγνώρισης και κρούσης“, φέρεται να είπε ο πρεσβευτής σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε στο σύνδεση με τη συντριβή του αμερικανικού drone MQ-9 Reaper της Τρίτης στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος διπλωμάτης επικαλέστηκε τον Συντονιστή Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, που είπε ότι τα αμερικανικά UAV πραγματοποιούν αυτού του είδους τις υπερπτήσεις σε καθημερινή βάση.

Τι κάνουν χιλιάδες μίλια μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Η απάντηση είναι προφανής – συγκεντρώνουν πληροφορίες που αργότερα χρησιμοποιούνται από το καθεστώς του Κιέβου για να επιτεθούν στις ένοπλες δυνάμεις και το έδαφός μας”, είπε ο Αντόνοφ.

Ας κάνουμε μια ρητορική ερώτηση: εάν, για παράδειγμα, ένα ρωσικό επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εμφανιζόταν κοντά στη Νέα Υόρκη ή το Σαν Φρανσίσκο, πώς θα αντιδρούσαν η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό των ΗΠΑ; Είμαι βέβαιος ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα ενεργούσε με αδιάλλακτο τρόπο και δεν θα επέτρεπε την παραβίαση του εναέριου χώρου ή των χωρικών υδάτων της», συνέχισε. «Συνεχίζουμε από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απέχουν από περαιτέρω εικασίες στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης και θα σταματήσουν να κάνουν εξόδους κοντά στα ρωσικά σύνορα».

«Αντιλαμβανόμαστε οποιεσδήποτε ενέργειες που περιλαμβάνουν τη χρήση αμερικανικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού ως ανοιχτά εχθρικές», πρόσθεσε ο Αντόνοφ.

Υπενθύμισε στο κοινό ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη προμηθεύσει στο Κίεβο όπλα αξίας 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

“Απλώς σκεφτείτε αυτόν τον αριθμό! Είναι απολύτως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που οδηγούν την κατάσταση σε μια σκόπιμη κλιμάκωση γεμάτη με άμεση ένοπλη σύγκρουση”, είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.

“Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό οι γραμμές επικοινωνίας να παραμείνουν ανοιχτές. Η Ρωσία δεν επιδιώκει αντιπαράθεση και τάσσεται υπέρ της ρεαλιστικής συνεργασίας προς το συμφέρον των λαών των χωρών μας”, είπε.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα ρωσικά συστήματα ελέγχου εναέριου χώρου εντόπισαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 την Τρίτη, το οποίο πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας προς τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το drone πέταξε με τους αναμεταδότες του εκτός, παραβιάζοντας τα όρια του προσωρινού καθεστώτος εναέριου χώρου που καθορίστηκε για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, που κοινοποιήθηκε σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιεύτηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα γρήγορου ελιγμού, το drone εισήλθε σε ακαθοδηγούμενη πτήση με απώλεια υψομέτρου και συγκρούστηκε με την επιφάνεια του νερού. Το υπουργείο τόνισε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποίησαν εποχούμενα όπλα, δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της έδρας τους.

Το MQ-9 Reaper είναι ένα αρθρωτό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα αναγνώρισης και κρούσης που αναπτύχθηκε από την General Atomics Aeronautical Systems. Είναι εξοπλισμένο με κινητήρα turboprop και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη από 400 χιλιόμετρα την ώρα. Η μέγιστη διάρκεια πτήσης είναι 24 ώρες. Το drone είναι ικανό να μεταφέρει πυραύλους αέρος-εδάφους και αέρος-αέρος, καθώς και βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ.

……………………………………………

Σχετικά …

Αμερικανικό UAV MQ-9 Reaper συνετρίβη μετά από «σύγκρουση» με ρωσσικό περιπολικό Su-27 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσσία διαψεύδει ότι ρωσσικό αεροσκάφος έπληξε το αμερικανικό drone. Ο πρέσβης στις ΗΠΑ το χαρακτήρισε πρόκληση.

…………………………………………………………………………………………………………