ΗΠΑ. Bomb !! Πτώχευσε η Silicon Valley Bank. “Φούσκα” !! Έως $250.000 κάλυψη καταθέσεων από την FDIC !!

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με έδρα τη Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια, η SVB είναι βαθύτατα συνδεδεμένη με την startup σκηνή των ΗΠΑ, ως η μοναδική εισηγμένη τράπεζα που επικεντρώνεται στη Silicon Valley και στις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, συνεργάζεται με σχεδόν τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από Venture Capital των ΗΠΑ καθώς και με το 44% των εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης με υποστήριξη VC που εισήχθησαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο πέρυσι.

«Λουκέτο» μπήκε σήμερα 10/3 στην Silicon Valley Bank (SVB) με εντολή του Υπουργείου Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της πολιτείας της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, με την Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) της χώρας να αναλαμβάνει τα ηνία της τράπεζας για να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε η Αρχή, η FDIC δημιούργησε την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara στην οποία περνούν πλέον οι εξασφαλισμένες καταθέσεις της SVB.

Οι καταθέσεις οι οποίες καλύπτονται από την εγγύηση της FDIC θα είναι προσβάσιμες στους καταθέτες έως την ερχόμενη Δευτέρα 13/3 το πρωί.

Η εγγύηση της FDIC καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα.

Εκείνο το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι τι θα συμβεί με καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους ή με πιστωτικές γραμμές προς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την FDIC, οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες θα λάβουν σημαντικό μέρισμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Επισημαίνεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, τα περιουσιακά στοιχεία της SVB άγγιζαν τα 209 δισεκ. δολ. και οι καταθέσεις τα 175,4 δισεκ. δολάρια. Δεν έχει γίνει γνωστό ποιο μέρος αυτών των καταθέσεων ξεπερνά το όριο εγγύησης από πλευράς της FDIC.

Το σοκ ήρθε αφότου η τράπεζα απέτυχε να αντλήσει κεφάλαια μέσω ΑΜΚ και αναγκάστηκε να στραφεί στο ενδεχόμενο πώλησής της. Ωστόσο, την είδηση ακολούθησε ένα bank run και μία «ελεύθερη πτώση» στη μετοχή, με αποτέλεσμα το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Περισσότερα εδώ κι εδώ

…………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………………..