Η ουκρανική SBU πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της Υπερδνειστερίας. Συλλήψεις (vid)

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Tiraspol - RIA Novosti, 1920, 03/09/2023
© Sputnik / Mihai Caraus Tiraspol. Φωτογραφία αρχείου

Ερευνητική Επιτροπή της Υπερδνειστερίας: όσοι προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση στο PMR είχαν ένα αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά

ΤΙΡΑΣΠΟΛΗ, 9 Μαρτίου – Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν υπόπτους για την προετοιμασία μιας απόπειρας δολοφονίας κατά του ηγέτη της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας και άλλων αξιωματούχων, δήλωσε η Ερευνητική Επιτροπή του μη αναγνωρισμένου κράτους .
«Οι αρχές επιβολής του νόμου της δημοκρατίας συνέλαβαν δύο υπόπτους που δρούσαν στην επικράτεια του Pridnestrovie σε μια ομάδα με αγνώστων στοιχείων, υπό τον άμεσο έλεγχο και οδηγίες εκπροσώπων των ειδικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, προκειμένου να διαπράξουν τη δολοφονία αξιωματούχων από το κράτος. αρχές του PMR», αναφέρει η ανακοίνωση.
.
Ο εισαγγελέας του PMR Guretsky είπε ότι ο σκοπός της προγραμματισμένης τρομοκρατικής επίθεσης ήταν να δυσφημήσει τη Ρωσία και τις ειρηνευτικές δυνάμεις.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε για επικείμενη πρόκληση κατά των αρχών της Υπερδνειστερίας από τακτικά ουκρανικά στρατεύματα και εθνικιστικά τάγματα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ως πρόσχημα για την εισβολή του PMR, σχεδιάζεται η διοργάνωση της επίθεσης των ρωσικών στρατευμάτων.
.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δράστες σχεδίασαν τρομοκρατική επίθεση σε έναν από τους πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους στο κέντρο της Τιράσπολ – γέμισαν ένα αυτοκίνητο με πινακίδες Pridnestrovian με εκρηκτικά και εντυπωσιακά στοιχεία. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να βρουν και να εξουδετερώσουν αυτό το αυτοκίνητο.
.
Οι ανακριτές διόρισαν ειδική πραγματογνωμοσύνη για την υπόθεση. Ένας από τους υπόπτους συνελήφθη.
Πρόεδρος της Πριντνεστροβιανής Μολδαβικής Δημοκρατίας Vadim Krasnoselsky - RIA Novosti, 1920, 03/09/2023
Ο ηγέτης της Υπερδνειστερίας προειδοποιήθηκε για την επικείμενη τρομοκρατική επίθεση

.

Όπως τονίζεται στην Ανακριτική Επιτροπή, τα συλλεχθέντα στοιχεία επαρκούν για να κατηγορηθούν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση κατασκοπείας, προδοσίας, προετοιμασίας τρομοκρατικής επίθεσης, προετοιμασίας για δολοφονία δύο ή περισσότερων προσώπων με γενικά επικίνδυνο τρόπο από οργανωμένη ομάδα. καθώς και παράνομη διακίνηση εκρηκτικών και εκρηκτικών μηχανισμών.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας χαρακτήρισε τις κατηγορίες για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης στην Υπερδνειστερία «πρόκληση ενορχηστρωμένη στο Κρεμλίνο». (σ.σ. ελληνική παροιμία: “ο λύκος φωνάζει, λύκος στα πρόβατα” )

Η Υπερδνειστερία, το 60 τοις εκατό των κατοίκων της οποίας είναι Ρώσοι και Ουκρανοί, επεδίωξε απόσχιση από τη Μολδαβία ακόμη και πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, φοβούμενοι ότι η δημοκρατία θα προσχωρούσε στη Ρουμανία . Το 1992, μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια των μολδαβικών αρχών να λύσουν το πρόβλημα με τη βία, η περιοχή έγινε ουσιαστικά μια περιοχή που δεν ελέγχεται από το Κισινάου. Εκεί σχηματίστηκε ένα μη αναγνωρισμένο κράτος – η Μολδαβική Δημοκρατία της Πριντνεστροβίας. Η ειρήνη στην περιοχή διατηρείται από κοινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού στρατού.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε για επικείμενη πρόκληση κατά των αρχών της Υπερδνειστερίας από τακτικά ουκρανικά στρατεύματα και εθνικιστικά τάγματα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ως πρόσχημα για την εισβολή του PMR, σχεδιάζεται η διοργάνωση της επίθεσης των ρωσικών στρατευμάτων. Οι αρχές της Μολδαβίας αρνήθηκαν ότι υπήρχαν άμεσες απειλές για την ασφάλεια της χώρας.
.

……..

σ.σ. Αν τυχόν ρίξουν το βίντεο … είναι εδώ.

…………………………………………………………………………………………………….