Η πρώτη γυναίκα στη Ρωσσία – οδηγός τραίνου μεγάλων αποστάσεων, μπήκε σε δρομολόγιο

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οδηγός τρένου μεγάλων αποστάσεων Oksana Sokolova - RIA Novosti, 1920, 03/06/2023
© Φωτογραφία: Υπηρεσία Τύπου Ρωσικών Σιδηροδρόμων Οδηγός τραίνου μεγάλων αποστάσεων Oksana Sokolova

Η πρώτη γυναίκα στη Ρωσία, ένας οδηγός τραίνου μεγάλων αποστάσεων, η Sokolova, πήγε σε μια ανεξάρτητη πτήση

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΜΠΟΥΡΓΚ, 6 Μαρτίου – RIA Novosti. Η πρώτη γυναίκα οδηγός τρένου μεγάλων αποστάσεων της Ρωσίας Oksana Sokolova έκανε το πρώτο της ταξίδι σόλο σήμερα.
.
Διευκρινίζεται ότι εργάζεται στον σιδηρόδρομο Sverdlovsk (SvZhD, κλάδος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων ). Τον Ιανουάριο του 2023, η Sokolova έλαβε άδεια οδήγησης ηλεκτρικής ατμομηχανής και έγινε η πρώτη γυναίκα στους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους στην οποία ανατέθηκε η οδήγηση επιβατικών τρένων μεγάλων αποστάσεων. Μετά από αυτό, πριν από μια ανεξάρτητη πτήση, έπρεπε να κάνει πρακτική άσκηση για δύο μήνες.

“Αυτό είναι ένα παιδικό όνειρο. Ζούσαμε δίπλα στο σιδηρόδρομο και τα κοριτσάκια έτρεχαν τριγύρω, έγνεψαν στους μηχανουργούς. Φαντάστηκα ότι ο μηχανικός είχε τιμόνι. Σπούδασα το Διαδίκτυο, νόμιζα ότι όλα ήταν ήδη. Αλλά η τύχη χαμογέλασε σε εμένα πριν από την πρώτη σου πτήση.”

Σημείωσε ότι εδώ και καιρό συνδυάζει την ανατροφή τριών παιδιών και τη δουλειά, ενώ τα παιδιά της έδωσαν υψηλή ηθική υποστήριξη στον δρόμο για να πάρει τη θέση του μηχανολόγου. Η Oksana πρόσθεσε ότι στα μέσα Μαρτίου θα έχει ένα ταξίδι ελέγχου στο Tyumen . Μετά από αυτό, θα της δοθεί γνώμη αν μπορεί να οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
.
Στις 16.24 ώρα Μόσχας, η επιβατική αμαξοστοιχία Νο. 115 με το μήνυμα Tomsk – Adler με τη Sokolova ως οδηγό έφυγε από τον σταθμό Yekaterinburg , η γυναίκα θα τον οδηγήσει στον σταθμό Druzhinino.
.
Η ευκαιρία να εργαστούν ως μηχανουργοί και βοηθοί μηχανικοί για γυναίκες στη Ρωσία εμφανίστηκε από την 1η Ιανουαρίου 2021 λόγω των αλλαγών που έγιναν από το Υπουργείο Εργασίας. Η Russian Railways Holding έχει κάνει πολλή δουλειά για να προετοιμαστεί για την επιστροφή των γυναικών στο επάγγελμα του οδηγού.
.
Συγκεκριμένα, καθορίστηκαν τμήματα και τύποι τροχαίου υλικού, προετοιμάστηκαν υποδομές για άνετη εργασία και ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών, αναπτύχθηκαν και ράφτηκαν ομοιόμορφα σύνολα και ετοιμάστηκε ένα σύνολο μέτρων κοινωνικής στήριξης.
.
Η πρώτη πρόσληψη για εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος για την εκπαίδευση γυναικών βοηθών οδηγών (το αρχικό βήμα για την απόκτηση του επαγγέλματος του οδηγού) στους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2020. Με βάση τα αποτελέσματα της επιλογής, σχηματίστηκαν ομάδες μελέτης στη Μόσχα και στο Αικατερινούπολη.

………………………………………..

…………………………………………………………………………