Πίσω από τις κουρτίνες

TOP STORIES ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΡΘΡΑ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ
Εικόνα: Ο Κλαύδιος (πίσω από τις κουρτίνες) λίγο πριν πάρει το στέμμα του αυτοκράτoρα. Λεπτομέρεια από το έργο A Roman Emperor 41AD, του Sir Lawrence Alma-Tadema. Λάδι σε μουσαμά, περ.187

Στις 24 Ιανουαρίου του 41 μ.χ.χ. , ο Καλιγούλας δολοφονήθηκε από ευρεία συνωμοσία υπό τον Πραιτωριανό

A Roman Emperor: 41 AD
*oil on canvas
*86 x 174.3 cm
*signed b.r.: L Alma Tadema 71

διοικητή Κάσιο Χαιρέα και με τη συμμετοχή αρκετών Γερουσιαστών. Δεν υπάρχει καμμία ένδειξη ότι ο Κλαύδιος ήταν αναμεμειγμένος στη δολοφονία, αν και φέρεται να γνώριζε το σχέδιο αφού εγκατέλειψε τη σκηνή του φόνου λιγο πριν ο ανηψιός του σκοτωθεί. Όμως, μετά και τις δολοφονίες της γυναίκας και της κόρης του Καλιγούλα, έγινε ολοφάνερο ότι ο Χαιρέας είχε σκοπό να κινηθεί πέραν της αρχικής συνωμοσίας και να εξολοθρεύσει ολόκληρη την αυτοκρατορική οικογένεια.

Εγώ, ο Κλαύδιος: Πενήντα οκτώ μαχαιριές, ένα στιγμιαίο νάζι της μοίρας που μέχρι τότε με κρατούσε στα αζήτητα της Ιστορίας, μια κουρτίνα που δεν ήταν αρκετά μακριά, το χέρι ενός βλοσυρού πραιτωριανού που την τράβηξε με δύναμη – και έγινα αυτοκράτορας.

Στο χάος που ακολούθησε, ο Κλαύδιος είδε να εξαφανίζονται, υπό τη γερμανική φρουρά, αρκετοί πολιτικά αμέτοχοι ευγενείς του παλατιού, περιλαμβανομένων δικών του φίλων. Διέφυγε στο παλάτι για να σωθεί και, σύμφωνα με την παράδοση, τον εντόπισε καθώς είδε τις άκρες των ποδιών του, κρυμμένο πίσω απο τις κουρτίνες ένας Πραιτωριανός ονόματι Γράτος, που αμέσως τον προσφώνησε τιμητικά princeps («αρχηγό») . Τμήμα της φρουράς φαίνεται πως τον αναζητούσε, διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν ανήκε στο τάγμα που επιθυμούσε εκδίκηση εναντίον του. Τελικά, τον φυγάδεψαν σε κάποιο Πραιτωριανό θάλαμο υπό την προστασίας τους.

Σύντομα, η Γερουσία συνήλθε για να αποφασίσει την αλλαγή ηγεσίας, αλλά η συζήτηση μετατράπηκε σε τσακωμό για τον ποιός από τα μέλη της θα επελέγετο ως «αρχηγός». Όταν έμαθαν για τον Κλαύδιο, απαίτησαν την παρουσία του για να τον επιδοκιμάσουν, αλλά αυτός αρνήθηκε αισθανόμενος τον επερχόμενο κίνδυνο. Μερικοί ιστορικοί, ειδικά ο ιστορικός Φλάβιος Ιώσηπος μπεν Ματθίας, ο διπλός κατάσκοπος που άλλαξε τον κόσμο , υποστηρίζουν οτι εκείνη την εποχή ο Κλαύδιος λάμβανε συμβουλές από τον βασιλιά της Ιουδαίας Ηρώδη Αγρίππα. Πάντως, προηγούμενες εξιστορήσεις από τον ίδιο συγγραφέα υποβαθμίζουν το γεγονός αυτό, συνεπώς, δεν είναι ξεκάθαρο αν και κατά πόσο ο Αγρίππας του ασκούσε επιρροή. Εν τέλει, η Γερουσία αναγκάστηκε να υποχωρήσει και, σε αντάλλαγμα, ο Κλαύδιος υποσχέθηκε χάρη σε όλους τους συνωμότες/δολοφόνους.

Εγώ, ο Αυτοκράτορας Κλαύδιος

Ο Κλαύδιος ανέλαβε άμεσες πρωτοβουλίες για να ισχυροποιήσει τη νομιμότητά του έναντι κάθε πιθανού σφετεριστή, κυρίως με το να τονίσει τη θέση του ως μέλους της οικογενειακής δυναστείας. Υιοθέτησε το προσωνύμιο «Καίσαρας» που έφερε μεγάλη εκτίμηση ανάμεσα στον πληθυσμό και εγκατέλειψε τον τίτλο του paterfamilias «Νέρων» που κατείχε. Περισσότερα ΕΔΩ