Περίπου 50.000 χωρίς ακροδεξιές οργανώσεις διαδήλωσαν στο Βερολίνο υπερ της ειρήνης

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περίπου 50.000 άνθρωποι, όπως είδαν και οι αναγνώστες μας  στην LIVE αναμετάδοση, συγκεντρώθηκαν χθες στο κέντρο του Βερολίνου διαδηλώνοντας υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Μόσχα και ενάντια στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία, ένα χρόνο και μία ημέρα μετά την έναρξη της εμπόλεμης κρίσης.

Ζάρα Βάγκενκνεχτ: “Δεν κάνει λάθος ο λαός, αλλα οι εκπρόσωποι του”.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την πολιτική προσωπικότητα της αριστεράς (DIE LINKE), Ζάρα Βάγκενκνεχτ και την συγγραφέα δημοσιογάφο Άλις Σβάρτσερ, η συγκέντρωση, είχε το κεντρικό σύνθημα «Εξέγερση (Ξεσηκωθείτε) για την ειρήνη». Η συγκέντρωση είχε κριθεί από πολλούς σκόπιμα αμφιλεγόμενη καθώς μεμονωμένες προσωπικότητες του ακροδεξιού κόμματος συμμετείχαν στην πορεία.

Κάτω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου -δηλαδή την άτυπο ναό του Ηρακλή-, η Βάγκενκνεχτ και η Σβάρτσερ πήραν τον λόγο για να καλέσουν για «διπλωματία αντί για παράδοση όπλων» μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν αψηφώντας το κρύο. «Διαπραγματευτείτε, μην κλιμακώνετε», έγραψε ένα πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής, ενώ ένα πανό ανάμεσα στο πλήθος έγραφε «Δεν δικός μας πόλεμος», ένα άλλο έγραφε Ουκρανική κρίση: Διπλωμάτες αντί για βόμβες, στον πόλεμο κερδίζει μόνο η πολεμική βιομηχανία”.

Από τις 10 Φεβρουαρίου η Βάγκενκνεχτ και η Σβάρτσερ έχουν επίσης ξεκινήσει μια διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών με τίτλο «μανιφέστο για την ειρήνη» που έχει περισσότερες από 645.000 υπογραφές. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας του Βερολίνου, έχουν ανακοινωθεί και άλλες διαδηλώσεις του ίδιου κινήματος, καθώς και αντιδιαδηλώσεις. Υπό τον φόβο συγκρούσεων, η αστυνομία κινητοποίησε περίπου 1.400 αστυνομικούς. Ωστόσο η συγκέντρωση ήταν ειρηνική και σύμφωνα με την αστυνομία δεν συμμετείχαν ακροδεξιές οργανώσεις. Οι αρχές είχαν απαγορεύσει σε διαδηλωτές να φορούν στρατιωτικές στολές, να κρατούν ρωσσικές και σοβιετικές σημαίες, να ακούγονται ρωσσικά στρατιωτικά εμβατήρια και να φέρουν ακροδεξιά σύμβολα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε την αντίθεσή του στη συγκέντρωση λέγοντας με ανάρτησή του στο twitter «Όποιος δεν στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας», και η Μπέρμποκ έλεγε ότι οι οργανωτές προσπαθούν να παραπλανήσουν την γερμανική κοινωνία.

Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ  του απάντησε δημοσίως -βλ. βίντεο- “όποιος δεν λαμβάνει υπ όψη του τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, αυτός  βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, και δεν είναι στο πλευρό των καλών, αλλά των ανεύθυνων:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa, Anadolu, formedia.gr, Berliner Zeitung, ARD, alfeiospotamos.gr

https://www.youtube.com/live/1B2ASUCS2AI?feature=share