Το UNIC υποχρεώνει το Αζερμπαϊτζάν να εξασφαλίσει την αδιάλειπτη κυκλοφορία κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτογραφία: The International Court of Justice (icj-cij.org)

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) του ΟΗΕ αναγνώρισε σήμερα, 22 Φεβρουαρίου, την ανάγκη λήψης προσωρινών μέτρων για την απρόσκοπτη λειτουργία του διαδρόμου του Λατσίν. Αυτή η απόφαση ελήφθη από επιτροπή κριτών με 13 ψήφους «υπέρ» και δύο «κατά» μετά την εξέταση της αξίωσης της Αρμενίας κατά του Αζερμπαϊτζάν.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, το Μπακού, μέχρι την τελική απόφαση του δικαστηρίου του παγκόσμιου οργανισμού, πρέπει, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένης της τριμερούς δήλωσης των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2020, να διασφαλίσει την απρόσκοπτη μετακίνηση ανθρώπων και οχήματα κατά μήκος του διαδρόμου Lachin και προς τις δύο κατευθύνσεις .

Το δικαστήριο αναφέρει ότι από τις 12 Δεκεμβρίου, η σύνδεση μεταξύ του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της Αρμενίας έχει σπάσει και οι συνέπειες του αποκλεισμού της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας είναι αισθητές μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, παραβιάστηκε η δυνατότητα παράδοσης ασθενών από το Στεπανακέρτ σε νοσοκομεία της Αρμενίας. Υπάρχουν εμπόδια στην παράδοση τροφίμων και φαρμάκων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένων ζωτικής σημασίας, σημείωσε η UNIC.

Ταυτόχρονα, το Δικαστήριο σημείωσε ότι ο εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι η χώρα του διαπραγματευόταν την κίνηση κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν με Ρώσους ειρηνευτές, εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και ότι ήταν έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Αρμενία. Ωστόσο, σημειώνει το δικαστήριο, αυτό δεν εξαλείφει τους κινδύνους για τον πληθυσμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο οποίος αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμες ανθρωπιστικές συνέπειες.

Ταυτόχρονα, η UNIC δεν ικανοποίησε τα αιτήματα της Αρμενίας προς το Αζερμπαϊτζάν για πλήρη και άμεση αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου και άλλων δημόσιων υπηρεσιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Αρμενία δεν προσκόμισε σχετικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν στη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στο Στεπανακέρτ και σε άλλους οικισμούς της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης απέρριψε ομόφωνα το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν για προσωρινά μέτρα κατά της Αρμενίας, που κατατέθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2023. Τα αιτήματα του Μπακού αφορούσαν την εξόρυξη, η οποία, σύμφωνα με την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, πραγματοποιείται από τις αρμενικές αρχές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκειμένου να αποτρέψουν την επιστροφή στα σπίτια τους ατόμων εθνικότητας του Αζερμπαϊτζάν. Στην απόφαση του δικαστηρίου σημειώνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν προσκόμισε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Αρμενία έλαβε μέτρα που εμποδίζουν τα δικαιώματα των ατόμων με ιθαγένεια του Αζερμπαϊτζάν να επιστρέψουν στους τόπους μόνιμης διαμονής τους.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ βυθίζεται καθημερινά όλο και περισσότερο σε μια ανθρωπιστική κρίση. Στο Στεπανακέρτ και στα περιφερειακά κέντρα της δημοκρατίας, καταγράφονται κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, διακόπτεται περιοδικά η παροχή φυσικού αερίου και έχει εισαχθεί ένα σύστημα δελτίων για τη διανομή βασικών προϊόντων διατροφής.

Υπενθυμίζεται ότι ο διάδρομος του Λατσίν, η μόνη συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και του έξω κόσμου, έχει αποκλειστεί από ακτιβιστές του Αζερμπαϊτζάν από τις 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020, ο διάδρομος πλάτους 5 χιλιομέτρων θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων.

Πηγή

………………………………………………………………………………………………………