Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα στη Βραζιλία

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτογραφία: NTD.

Στους 52 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον τροπικό κυκλώνα που προκάλεσε βροχοπτώσεις στην πολιτεία Σάο Πάολο της Βραζιλίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Band την Τετάρτη. Νωρίτερα έγινε γνωστός για 44 νεκρούς.

Ταυτοποιήθηκαν οι ταυτότητες 19 νεκρών, ανάμεσά τους τρία παιδιά. Βροχή άνω του ενός μήνα έπεσε στην περιοχή το περασμένο Σαββατοκύριακο, με ρεκόρ 627 χιλιοστών και 683 χιλιοστών στα πιο σκληρά χτυπημένα Σαν Σεμπαστιάν και Μπερτιόγκα. Οι επιπτώσεις των στοιχείων οδήγησαν σε πολυάριθμες πλημμύρες και κατολισθήσεις, καταστροφή κτιρίων κατοικιών και υποδομών.

Διακοπή συγκοινωνιακών συνδέσεων σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους που συνδέουν την ομώνυμη πρωτεύουσα της πολιτείας Σάο Πάολο με τις παράκτιες περιοχές και το γειτονικό Ρίο ντε Τζανέιρο. Συνεχίζεται για τέταρτη μέρα η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 500 υπάλληλοι διαφόρων υπηρεσιών, 36 άνθρωποι αγνοούνται. Το έργο περιπλέκεται από τις συνεχείς βροχές.

Περίπου 2,5 χιλιάδες κάτοικοι έχασαν τα σπίτια τους. Οι αρχές καλούν τους τουρίστες που βρίσκονταν σε αυτό το θέρετρο το Σαββατοκύριακο πριν το καρναβάλι να εγκαταλείψουν επειγόντως την ακτή. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στους πέντε δήμους που υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος της καταστροφής. Σε πολλές περιοχές, η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί και οι επικοινωνίες κινητής τηλεφωνίας δεν λειτουργούν.

Ο Πρόεδρος Luiz Inacio Lula da Silva υποσχέθηκε να παράσχει βοήθεια για την εξάλειψη των συνεπειών μιας φυσικής καταστροφής. Τη Δευτέρα, ο αρχηγός του κράτους διέκοψε τις διακοπές του και επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, μετά από τις οποίες αποφασίστηκε να διατεθούν περίπου 6,5 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάστασή τους.

Οι άφθονες βροχοπτώσεις στα βόρεια, κεντρικά και νοτιοανατολικά τμήματα της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα τέλη Μαρτίου) είναι εποχιακές και πέφτουν ετησίως με διάφορους βαθμούς έντασης. Προκαλούνται από την κίνηση του θερμού, υγρού αέρα από τα ισημερινά δάση του Αμαζονίου προς νοτιοανατολική κατεύθυνση προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πηγή

…………………………………………………………………………………………….