ΧΩΡΙΣ ΡΩΣΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Ζημιές 10,9 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η γερμανική Uniper για το 2022

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εικονογράφηση: uniper.energy.

Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός ενημέρωσε τα στοιχεία για τις απώλειες λόγω ρωσικού αερίου

Η γερμανική Uniper ενημέρωσε τα στοιχεία για τις απώλειες που υπέστη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας λόγω της αναστολής των ρωσικών προμηθειών καυσίμων.

Σύμφωνα με τη Uniper, το 2022 οι λειτουργικές ζημίες της εταιρείας ανήλθαν σε 10,9 δισ. ευρώ, ενώ πριν από ένα χρόνο ο ενεργειακός κολοσσός έλαβε λειτουργικά κέρδη 950 εκατ. ευρώ.

«Μετά τα καλά κέρδη το 2021, η πτώση οφειλόταν κυρίως στην επιχείρηση φυσικού αερίου, η οποία επλήγη από το υψηλό κόστος για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, του οποίου οι προμήθειες άρχισαν να μειώνονται από τις 14 Ιουνίου 2022. Στα τέλη Αυγούστου σταμάτησαν τελείως. Για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες, η Uniper αναγκάστηκε να αγοράζει φυσικό αέριο στην αγορά spot σε υψηλές τιμές»,  αναφέρει η γερμανική εταιρεία. Επίσης, πρόσθεσε η Uniper, η οικονομική κατάσταση επηρεάστηκε αρνητικά από το κλείσιμο του αμερικανικού εργοστασίου LNG LNG στο Freeport λόγω πυρκαγιάς, με το οποίο ο ενεργειακός κολοσσός έχει μακροπρόθεσμη σύμβαση για 1,2 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Σύμφωνα με διεθνείς οικονομικούς υπολογισμούς, οι απώλειες της Uniper ανήλθαν σε 19,1 δισ. ευρώ το 2022 λόγω της ανάγκης αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου. Το ποσό αυτό περιελάμβανε ήδη εισπραχθέντες ζημίες 13,1 δισ. ευρώ και μελλοντικές ζημίες 5,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός ανέφερε απώλειες 40 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό περιελάμβανε, για παράδειγμα, την υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων κατά 3,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δανείου στη Nord Stream 2 κατά 1 δισ. ευρώ και την αποενοποίηση του ρωσικού τμήματος της Unipro, που θα οδηγήσει σε ζημιά 4,4 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες 12 δισ. ευρώ και κατέθεσε αγωγή κατά της Gazprom σε διαιτησία. Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία σταμάτησαν εντελώς στα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους, όταν σταμάτησε ο Nord Stream. Η Gazprom εξήγησε την κατάσταση με την ανάγκη επισκευής των αεριοστροβίλων Siemens του σταθμού συμπίεσης και ζήτησε εγγυήσεις από τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία ότι η προληπτική διαδικασία εργασίας θα υπόκειται περισσότερο σε κυρώσεις και όλα θα γίνονται στο πλαίσιο των συμβάσεων.

Πηγή

………………………………………….
Σχετικά … ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΙΟ

…………………………………………………………………………………………..